Sindikat Luke traži rasformiranje sindikata pomorstva: Sporno trošenje više od 200.000 eura

Lučki sindikalci smatraju da Glavni odbor granskog sindikata “nema ovlašćenje da produžava mandate skupštini, niti samom sebi”.
0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 19.10.2018. 09:35h

Sindikalna organizacija Luke Bar, kojom predsjedava Savo Nikotić, obratila se Statutarnoj komisiji Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) i od nje zatražila da se rasformira granski Sindikat u pomorskom brodarstvu i transportu.

Sindikat Luke Bar sumnja kako je potrošeno više od 200.000 eura ovog granskog sindikata i osporava legitimitet nedavno održane njegove skupštine.

“Smatramo da Samostalni sindikat u pomorskom brodarstvu i transportu u periodu nakon 11.06.2017, kada je istom istekao period od pet godina, posluje izvan zakona i normativnih akata Saveza sindikata, kao krovne organizacije, i izvan normativnih okvira samog granskog sindikata”, ističe se u pismu Statutarnoj komisiji SSCG.

Lučki sindikalci smatraju da Glavni odbor granskog sindikata “nema ovlašćenje da produžava mandate skupštini, niti samom sebi”.

“Smatramo da Statutarna komisija, primjenom člana 35 Statuta SSCG, nakon sagledavanja činjeničnog stanja, uz prethodno pribavljanje izjašnjenja granskog sindikata, treba da donese odluku o raspuštanju granskog sindikata i inicira preduzimanje svih potrebnih aktivnosti na ponovnom konstituisanju”, navodi se dalje u obraćanju.

Ukoliko nadležni organ SSCG ne prihvati njihovu inicijativu, lučki sindikalci ukazuju i na nepravilnosti u konstituisanju skupštine ovog granskog sindikata.

“Kako je nakon čitanja finansijskog izvještaja bilo primjedbi koje značajno devastiraju predloženi izvještaj, to je predsjednik Nadzornog odbora isti povukao, koji čin utiče na regularnost rada skupštine, posebno u dijelu izvještaja o uplaćenoj članarini što je reper za utvrđivanje broja članova skupštine iz pojedinih sindikalnih organizacija”, napominju dalje u pismu.

Lučki sindikalci dalje dodaju, da je posebno upitna legitimacija šest prisutnih fizičkih lica na sjednici Glavnog odbora uz izjašnjenje “da predstavljaju delegate u ime pomoraca, a da prilikom pristupa nijesu pružili bilo kakav iskaz za isto”. Lučki sindikalci tvrde da ovako izabrani delegati “nijesu legitimni predstavnici pomoraca”

Bonus video: