Jelušić Šimraku: U ugovorima koje osporavate, učestvovale su Vaše partijske kolege

Jelušić je rekao da se slaže sa Šimrakom da nijesu ravnopravni sagovornici
7 komentar(a)
Predrag Jelušić, Foto: PKCG
Predrag Jelušić, Foto: PKCG
Ažurirano: 09.08.2015. 17:53h

Kada dnevna politika, a u okviru toga i naknadna pamet, počne da opstruira napore svih nas koji smo posvećeni našim poslovima, dužnost mi je da ukažem na greške koje se prave, kazao je državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Predrag Jelušić, reagujući na izjavu člana predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Dragana Šimraka koji je kazao da nije očekivao da se u razmjenu političke argumentacije uključuje državni sekretar, koji bi, kako dodaje, po prirodi posla trebao manje da se bavi politikom, a više strukom.

Jelušić je rekao da se slaže sa Šimrakom da nijesu ravnopravni sagovornici.

"Vjerujte da ni najmanje ne patim za time. Za razliku od Vas koji ste, izgleda razvijali političku karijeru, ja sam se uglavnom bavio turističkom privredom i o mojim rezultatima mogu govoriti oni sa kojima sam sarađivao i sa kojima sada sarađujem. O Vašim rezultatima u poslovima koje ste obavljali nisam informisan", istakao je Jelušić.

On se, takođe, sa Šimrakom složio da investicije ne privlače partije, ali da ih mogu zaustaviti ili usmjeriti negdje drugo, pokazala je prethodna nedelja.

"Negdje smo, valjda, svako iz svojeg domena, odgovorni prema građanima ove države. Za činjenja, ali i za ne činjenja. Upravo ugovori, koje tako žestoko osporavate, bili su oni u kojima su od samog početka direktno učestvovale Vaše partijske kolege i u Pregovaračkom timu i u svojstvu članova Tenderske komisije ili kao članovi radnih tijela Vlade i same Vlade, tijela koja su za Vašu informaciju, i predlagale Odluke u vezi sa realizacijom ovih turističkih projekata", rekao je Jelušić.

On tvrdi da nije bio član ni Pregovaračkog tijela niti Tenderske komisije.

"Radio sam na pripremi preduslova, ali me to nikako ne limitira da kao neko ko se bavi turizmom i ima određenu odgovornost radeći javni posao ne prepoznam značaj ovih Projekata za turistički i ekonomski razvoj Crne Gore. Isto tako, da se i vrlo zabrinem kada se oni stopiraju. Ne samo stopiranje, već stvaranje takvog ambijenta, koji može narušiti pozitivni investicioni imidž koji Crna Gora ima, a te posljedice jesu i mogu biti mnogo veće nego gubitak stotine miliona investicija koje su proizvele posljednje odluke i stvoreni ambijent", objasnio je Jelušić.

Državni sekretar ističe da je odgovoran za turističku privredu.

"I da ste pratili pažljivije aktivnosti u toj djelatnosti ili barem sam Pres koji pominjete čuli biste kako se, zajedno sa svima koji čine turističku ponudu Crne Gore, odgovorno priprema i odvija turistička sezona, koja će, nadam se, biti najuspješnija do sada. Da li Vam je i to sada zasmetalo?", pita Jelušić Šimraka.

Kada je u pitanju Šimrakov komentar o strukturi tržišta, učešća i poželjnosti određenih tržišta, Jelušić tvrdi da su gosti sa tržišta dobro došli u svaku turističku destinaciju.

"Ministarstvo i NTO će i dalje biti posvećeni razvoju svih emitivnih tržišta, značajnih za turizam Crne Gore, bez razlike, onako grube kakvu je vi pravite", kazao je Jelušić.

On je Šimraku rekao i da je precizno odgovorio i oko Miločera, oko apartmana-soba za goste.

"Možda Vas odgovori ne interesuju ili Vaše nerazumijevanje ove materije ne prepoznaje značaj visokokvalitetnog hotelskog resorta diversifikovanog vlasništva. Lako je objasniti da će sve smještajne jedinice u okviru budućeg hotelskog resorta Kraljičina plaža, u Miločeru, funkcionisati u okviru jednog hotela. Dakle, neće umjesto hotela biti izgrađeno 66 apartmana, već u okviru hotela i svaka soba će morati da funkcioniše kroz jedinstveni sistem izdavanja", tvrdi Jelušić.

Naglasio je da je obavezan da u okviru svojih mogućnosti i znanja, kroz kreiranje i izvršavanje politike turizma, doprinese i turističkom i ekonomskom razvoju države u kojoj živi i za čiji interes radi.

"Ukoliko znate ili sumnjate u suprotno molim Vas recite", poručuje Jelušić.

Prema riječima Jelušića, kada dnevna politika, a u okviru toga i naknadna pamet, počne da opstruira napore svih koji su posvećeni svojim poslovima, njegova dužnost je da ukaže na greške koje se prave.

"Ova vlast je gospodine Šimrak pozicionirala Crnu Goru kao jednu od pet najbrže rastućih i najpoželjnijih turističkih destinacija u svijetu. Referentne svjetske institucije, kao što su UNWTO ( Svjetska turistička organizacija) i WTTC ( Svjetski savez za turizam i putovanja) prepoznaju Crnu Goru kao zemlju velikog napretka i jasnog razvoja. Da li Vam i to sada smeta?", pitao je Jelušić Šimraka.

U vezi sa Šimrakovim tvrdnjama da je zabrinut oko hotelskih kapaciteta koji nijesu u funkciji, Jelušić kaže da sa punom posvećenošću rade na donošenju konkretnih mjera i stvaranju preduslova za aktiviranje postojećih i izgradnju novih hotela, kako na Primorju, tako i na Sjeveru Crne Gore.

"Vlada Crne Gore je prihvatila precizan program mjera za izgradnju visokokvalitetnih turističkih kapaciteta koji bi u narednom periodu trebalo da rezultira rekonstrukcijom i izgradnjom hotela i rizorta i na sjeveru i jugu. Vlada je prihvatila program sa koalicionom kapacitetetom, pa se nadam da neka naknadna pamet i to neće zaustaviti. Nadam se da ste zadovoljni da kao rezultat dijela tih mjera u Vašem gradu od skoro imate i nov visokokvalitetan hotel umjesto nekadašnjeg. Na kraju ponoviću da, niti je razumljivo, a još manje prihvatljivo, da protiv prijedloga Vlade glasaju oni koji su učestvovali od samog početka u formulisanju svih tih predloga i pritom su konstituenti te iste Vlade", zaključuje Jelušić.

Bonus video: