Budi odgovoran: Evidentirane 82 primjedbe, izrečeno 14 kazni

Inspektori ove sedmice nijesu mogli obaviti kontrolu frizerskog salona Anđelka, igraonice Blokaida i prodavnice Z Mobile u Podgorici, butika u Baru, kafea Adel u Ulcinju, prodavnice u podgoričkom naselju Zlatica, kafane u Spužu i firme CG Card u Baru, jer se objekti nijesu nalazili na navedenoj adresi ili su bili zatvoreni
0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 09.08.2015. 13:30h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 82 primjedbe, na osnovu kojih je izrečeno 14 kazni od 55 do 3,8 hiljada eura.

Najveće kazne, od po 3,8 hiljada eura, ove sedmice su izrečene prodavnici Relax plus u Baru, parkingu kod hotela Park u Budvi i Kuli Nekovića u Plavu zbog neizdavanja fiskalnih računa. Sa dvije hiljade eura kažnjena je fabrika vode Lipovo u Kolašinu, jer je prilikom kontrole utvrđeno da zaposlenom nijesu isplaćene zarade za septembar i oktobar prošle godine, kao ni doprinosi na socijalno osiguranje

Kazne od po 600 eura izrečene su R.V. sa Cetinja zbog nelegalne prodaje pića i cigareta, kao i preduzeću Beppler and Jacobson Montenegro zbog neisplaćenih zarada. Inspektori su sa 550 eura kaznili beranski Albino, dok 50 eura manju kaznu treba da plati kafić do Plave školjke u Herceg Novom, zbog neizdavanja fiskalnih računa prilikom izdavanja plažnog mobilijara. Sa 500 eura je kažnjen i butik Bom u Baru, dok su kazne od po 200 eura izrečene prodavnici Roda u Tivtu, Santos u Kolašinu i Ultra Color u Budvi.

Inspektori su sa 150 eura kaznili prodavnicu Neven u Podgorici, gdje je zatečen proizvod sa isteklim rokom, dok je kazna od 55 eura izrečena kafani u Danilovgradu zbog neobavljene opšte poreske registracije.

Na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa, ove sedmice je pokrenuta prekršajna prijava protiv parking servisa Novi Fenix u Herceg Novom, dok inspektori nijesu mogli da urade ništa po pitanju pritužbe zaposlenog u Popović Guard Security na neuplaćivanja doprinosa, jer je inicijativa podnijeta 30 dana nakon prestanka radnog odnosa.

Inspektori su, na osnovu prijave o različitim cijenama proizvoda na rafovima i kasi u prodavnici Cash and Carry u Zelenici, donijeli rješenje o privremenoj zabrani njihove prodaje. Oni nijesu mogli da reaguju na pritužbu da Kov-Car iz Danilovgrada ne izmiruje zarade, jer podnosilac nije zaključio ugovor o radu.

Inspektori ove sedmice nijesu mogli obaviti kontrolu frizerskog salona Anđelka, igraonice Blokaida i prodavnice Z Mobile u Podgorici, butika u Baru, kafea Adel u Ulcinju, prodavnice u podgoričkom naselju Zlatica, kafane u Spužu i firme CG Card u Baru, jer se objekti nijesu nalazili na navedenoj adresi ili su bili zatvoreni.

Kontrolom je utvrđeno i da prodavnica Ella market u Herceg Novom i firma Premier Montenegro Kolašin ne postoje. Inspektori su ranije obavili kontrolu kafića Cuba Libre na Žanjicama i tom prilikom nijesu utvrdili nepravilnosti.

Ove sedmice nije kontrolisan podgorički Doding, nikšićki Đurković Construction, autobuska stanica u Ulcinju, poliklinika Mansa Medica u Tivtu i kladionica Casablanca u Nikšiću, jer dostavljene prijave nijesu u nadležnosti tržišne i drugih inspekcija. Prijave su se odnosile na netačno navedenu adresu, nedozvoljenu eksploataciju pjeska, okupljanje radnika na ulazu stanice, neizdavanja računa i utvrđivanje stečaja firme.

Inspektori su pritužbu na slabu brzinu interneta koju obezbjeđuje podgorički M Cabl proslijedili Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, dok je prilikom kontrole A.S. iz Čanja, prijavljenog da obavlja nelegalne građevinske radove, utvrđeno da se radi o gradnji potpornih stubova.

Nepravilosti nijesu utvrđene prilikom kontrole podgoričke pekare “Kod Pera”, robne kuće Zećanka, restorana Anovi i BB i prodavnice Malux i Ukras u Podgorici, štanda voća i povrća na benzinskoj pumpi u Meljinama, Sport Cafea u Herceg Novom, apoteka Viva i Lijek u Bijelom Polju i “Gušmirović” i Prima u Beranama, televizije Teuta u Ulcinju, beranskog salona Planet i doma za stara lica Relax u Danilovgradu.

Nepravilnosti nije bilo ni prilikom kontrole poslovnice T-Coma, ključarske radnje “Ilić”, Sport Beta, frizersko-kozmetičkog salona Aura i prodavnice Roda u Podgorici, Volija u Petrovcu, Vector System Security, preduzeća Borovik i Šume iz Nikšića, barskog Maxija i ZB Securitya, hercegnovskog Adria Lifea, kao ni C.B. iz Bara, prijavljenog za obavljanje nelegalnih građevinskih radova.

Od ukupno 82 pritužbe, koje su evidentirane od ponedjeljka, 11 nije dobilo odgovor, dok je šest u proceduri. Pritužbe koje su u proceduri odnosile su se na neizdavanje fiskalnih računa.

Kada je riječ o neodgovorenim prijavama, građani su se žalili na nepropisno parkiranje, neprihvatanje reklamacije, buku, neprimjeren miris iz restorana, nelegalno izdavanje skutera, deponiju smeća i neplaćanje poreza zbog neprijavljivanja muzičara po kafićima.

Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi kampanju Budi odgovoran do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion eura.

Na taj način će se omogućiti dalje prikupljanje novca za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, koje su predložili i podržali građani.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: