Šimrak odgovorio Jelušiću: Bolje bi bilo da nijeste radili ništa

Šimrak od Jelušića traži infomacije o više hotela i projekata u Crnoj Gori
53 pregleda 5 komentar(a)
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.08.2015. 11:34h

"Investicije ne privlače partije nego uređena država, gdje se znaju pravila, od tendera do ugovora. Zaista je vrlo teško, gotovo nemoguće polemisati sa nekim ko permanentno zamjenjuje teze i na tome gradi politiku, maksimalno eksploatišući medije koje je formirao za ove potrebe, iako svi znaju da su baš ti mediji u klasičnom konfliktu interesa kada su u pitanju ugovori i projekti o kojima je riječ. Jedino se onom, kome glava služi samo za šišanje, može prodavati priča kako SDP ugrožava kredibilitet zemlje kao privlačnog odredišta za investicije u turizmu, pogotovo kada to kao papagaj ponavlja onaj, koji je koliko juče, zemlju uveo u "ničim izazvane" sankcije i kome su glavni partneri i "turisti" bili oni koji su dolazili gliserima iz Italije", navodi se u odgovoru člana Predsjedništva SDP-a Dragana Šimraka državnom sekretaru Ministarstva turizma i održivog razvoja Predragu Jelušiću.

"Onaj koji nas je sa engleskog, njemačkog i francuskog turističkog tržista prebacio isključivo na rusko i koji bi sada, kada se žestoko finansijski obezbjedio, rasprodao i ovo malo što je ostalo a onda "kuda koji mili moji". Gospodine Jelušiću, kada ste već uzeli sebi za pravo da odgovarate u ime ministra Gvozdenovića, koji je bezrazložno napao SDP na radnom doručku posvećenom tekućoj turističkoj sezoni (?!), mogli ste odgovoriti i na ona pitanja koja sam njemu postavio u mom predhodnom reagovanju", piše Šimrak.

On je Jelušiću postavio ptanja: Zašto se ugovor sa zakupcem Kraljičine plaže (HTP Miločer) mora mijenjati tako da investitor može prodati 66 apartmana na tržištu i produžiti zakup sa 30 na 90 godina? Da li mislite da bi se pod ovim uslovima javila i neka druga, ne manje renomirana kompanija, koja bi kroz ovakav aranžman mogla postići značajan profit?

"Mijenjate ugovor tako da je povoljniji po investitora u odnosu na ono što je dogovoreno, a pošto je druga strana država Crna Gora, pitamo se za koga Vi u stvari radite. Kao ekspert za turizam mogli bi nam objasniti kako je to ( za vrijeme Vašeg mandata) prodat Hotel "Rivjera" u Njivicama za 1,5 milion maraka, a novi vlasnik ga je založio kao hipoteku za kredit od 15 miliona, ili kako je kompleks hotel "Centar" u Herceg Novom prodat za 1 milion eura a onda je novi vlasnik prodao vilu "Rumija" koja ne pokriva ni deseti dio kompleksa za isto toliku cijenu. Pošto se ovih dana razmećete benefitima i brojevima oko uposlenja na Mamuli gdje su planirane 23 sobe, odgovorite javnosti koliko u ovim objektima koji posjeduju 250 i više soba, desetine lux apartmana, velnes, bazene i sve druge hotelske sadržaje, radi crnogorskih državljana i kolika je korist opštine i države od ovih privatizacija?", dodaje se.

Šimrak tvrdi da je crnogorskim građanima konačno odgovoriti: Šta se zbilo sa hotelima HTP BOKA u Herceg Novom? Šta je sa hotelima na Žabljaku? Koliko hotela radi na sjeveru - u Rožajama, Beranama, Pljevljima, Mojkovcu, Andrijevici, Plavu, i koliko je uposleno ljudi u njima?

"Kada ste zadnji put Vi ili Ministar zanoćili u hotelu Grand na Cetinju ili Onogošt u Nikšicu. Šta je sa hotelima INEX Zlatna obala u Sutomoru? Šta je sa hotelima u Ulcinju ? Šta je sa hotelima "Mimoza", "Korali" i "Park"? Kad će gospodine Jelušiću svečano otvaranje hotela „As“ u Perazića dolu i hoće li se poklopiti sa otvaranjem hotela „Fjord“ u Kotoru ili "Tamaris" u Igalu i još desetina drugih, sličnih priča, koje nijesu bile makete (kao Mamula, koja se ovih dana ne skida iz gore pomenutih medija), nego stvarna mjesta, u kojima su stvarni, a ne virtuelni radnici, dočekivali i ispraćali hiljade turista u nekim srećnijim vremenima, u kojima se do duše ni Vi ni Ministar nijeste bavili turizmom."

Šimrak takođe traži informaciju kada će biti otvoren hotel "Hilton" u Podgorici

"Ova pitanja Vam postavljamo budući da ste vi odgovorni za turističku privredu Crne Gore i plaćeni ste za to, a ne za bavljenje politikom, odbranu ministra Gvozdenovića ili mjerenje patriotizma građanima koji glasaju Socijaldemokratsku partiju. Kad ogovorite na ova pitanja, onda ćemo preći na odnos gostiju u privatnom i hotelskom smještaju i promjenama koje su nastale u turističkoj privredi Crne Gore u proteklih 25 godina, pa ćemo možda zajednički naći odgovor zašto nam treba više hotela, a manje apartmana, ma kako ih Vi zvali, oni su ništa drugo nego stanovi za prodaju, koji imaju recepciju. A o tome ko ruši a ko pokušava da sačuva obraz i kredibilitet Crne Gore , stvarno nijeste ravnopravan politički sagovornik", zaključuje se.

Bonus video: