"Kleopatra" opet na uličnoj prodaji

Cigarete se mogu kupiti kod Gintaša za 50 centi po paklici. Na kutiji se nalazi egipatska akcizna markica
311 pregleda 7 komentar(a)
Kleopatra, Foto: Boris Pejović
Kleopatra, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.08.2015. 05:46h

Paklica egipatskog brenda cigareta “kleopatra”, koju Duvanski kombinat godinama pakuje za inostranog kupca, prodaje se iza poslovnog centra Gintaš u Podgorici po cijeni od 50 centi. Na kutiji se nalazi egipatska akcizna markica, što znači da se ne smiju naći na drugom tržištu. To je najjeftinija cigareta na crnom uličnom tržištu u Podgorici.

“Vijesti” juče nijesu uspjele dobiti komentar od izvršnog direktora Duvanskog kombinata u stečaju Slavoljuba Vukašinovića koji se nije javljao na telefon.

Na uličnoj prodaji u Podgorici “kleopatra”se mogla naći i ranije, ali bez ikakve akcizne markice.

Kompanija za koju DKP u stečaju godinama pakuje “kleopatru” i još neke druge brendove zove se FZE Liberty iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju su u Grčkoj više puta povezivali sa švercom cigareta i privremeno im plijenili brodove.

U uličnoj prodaji cigareta u Podgorici, početkom avgusta prošle godine bio je novi brend cigareta “TB Tabacreco Business”, engleski brend u plavo-bijelom pakovanju, kojeg je, takođe, Duvanski kombinat u stečaju proizvodio za kompaniju FZE Liberty.

Cigarete namijenjene inostranom tržištu ne smiju da se pojavljuju na domaćem, niti da izlaze iz fabrike, osim naručiocu. Iz uprave DKP-a su ranije više puta optuživali radnike za iznošenje cigareta i to prijavljivali policiji, ali nikad nije dokazana bilo čija krivica.

Radnici DKP-a su te optužbe poslodavca negirali jer nikad nije dokazana krivica bilo kojeg od zaposlenih u tom kolektivu da je iznosio cigarete iz kruga fabrike.

DKP u stečaju plaća mjesečno više od 4.500 eura privatnoj kompaniji za obezbjeđenje imovine te kompanije, a ulazak i izlazak iz preduzeća detaljno se kontrolišu tokom 24 časa.

Zbog toga još više čudi kako se cigarete proizvedene u DKP-u za inostrano tržište toliko često nalaze na uličnoj prodaji čime se nanosi šteta državnom budžetu jer za njih Crnoj Gori nije plaćen PDV i akciza.

Grčke vlasti u luci Kalamata zaplijenile su brod “Genc 3” sa 146,5 tona cigareta egipatskog brenda “kleopatra” iz Duvanskog kombinata.

Taj brod je iz Luke Bar isplovio 21. marta, da bi osam dana kasnije bio zaustavljen nedaleko od luke Kalamata, zbog sumnje u šverc cigareta.

Radnici DKP-a strahuju da ih ne izigraju

Preostali radnici Duvanskog kombinata u stečaju, njih oko 135, nezadovoljni su jer menadžment ne poštuje dogovor i ubrzano planira, kako tvrde, da sve zalihe gotovih proizvoda, u iznosu od oko 60 tona, iznesu iz te fabrike cigareta.

Radnici DKP-a, koji su zbog neisplaćene tri zarade prekinuli proizvodnju krajem juna, nastavili su je 30. jula kada im je isplaćena jedna plata. Dogovoreno je tada da se nastavi proizvodnja cigareta za strano tržište, a druga zarada isplati oko 17. avgusta, ali i da menadžment DKP-a zauzvrat ne otprema za izvoz šest kontejnera cigareta (oko 60 tona), dok radnicima ne bude druga obećana zarada.

“Menadžment DKP-a ne poštuje dogovor i strahujemo da pokušava da nas izigra”, saopšteno je juče “Vijestima” iz Kriznog štaba nezadovoljnih radnika DKP-a u stečaju.

Izvršni direktor DKP-a Slavoljub Vukašinović nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”, a stečajni upravnik Veselin Raičević je uputio na menadžment.

Bonus video: