Šteta za Budvu 2,14 miliona, Kuljača i Gugi potpisali ugovor

Nalaz dostavljen Specijalnom tužilaštvu, po njegovom zahtjevu od prošle godine
59 pregleda 0 komentar(a)
plaža Jaz
plaža Jaz
Ažurirano: 13.08.2015. 08:12h

Izgradnjom koncertnog platoa i sportskih terena u zaleđu plaže Jaz direktno je nanijeta šteta budžetu Opštine Budva od 2.144.429,99 eura, navodi se u izvještaju sudskih vještaka koji je krajem maja dostavljen Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala Vrhovnog državnog tužilaštva.

U izvještaju Milenka Popovića i Marka Radovića, u koji su „Nedjeljne Vijesti“ imale uvid, navodi se da je realna vrijednost izvedenih radova na gradnji platoa na Jazu 2.105.770 eura, što je čak za 4,6 miliona eura manje, nego što je to procijenila opštinska Komisija.

Opština i izvođač radova, firma “Gugi commerce“ procijenila je gradnju platoa na 6,7 miliona eura, od čega su četiri miliona platili budvanski poreski obveznici. Izgradnja platoa 2007. godine, uoči gostovanja slavne rok grupe „Rolingstons“, došla je prije godinu i po pod lupu tadašnje specijalne tužiteljke za organizovani kriminal Đurđine Ivanović, nakon što je grbaljski preduzetnik Marko-Bato Carević, podnio krivične prijave protiv nadležnih u Opštini Budva.

Carević, vlasnik kompanije „Carinvest“, podnio je prijave nakon što je njegova tužba pred Privrednim sudom za nadoknadu štete od dva miliona eura, za neplaćene, a isporučene 88 hiljada kubika kamena i ostalog materijala za gradnju platoa, odbijena zbog zastarjelosti.

Tada klupko počinje da se odmotava. Postupajući po Carevićevoj krivičnoj prijavi, tadašnji kotorski osnovni državni tužilac, a sadašnji predsjednik Višeg suda Boris Savić, saslušao je sve aktere i predmet proslijedio kolegama u Specijalnom tužilaštvu u Podgoricu, koje odmah pokreću izviđaj. Opština je posao izgradnje platoa, mimo tendera dodijelila kotorskoj kompaniji „Gugi commerce“ , biznismena Branislava-Gugija Savića, koja je po ugovoru snosila 40 odsto troškova, dok je 60 odsto izgradnje platoa koštalo lokalnu upravu.

Specijalno tužilaštvo naložilo je sredinom marta i krajem jula prošle gdine vještačenje tehničke, poslovne i finansijske dokumentacije Opštine Budva, preduzeća „ Gugi commerce“ i Uprave za nekretnine područne jedinice Budva, kao i poslovne dokumentacije preduzeća „Carinvest“.

Ugovor sa Gugijem

Priča počinje daleke 2001. kada Opština Budva sa “Gugi commerceom” zaključuje ugovor o zakupu neizgrađenog građevinskog zemljišta u centru grada, kojim je na sedam godina ovoj firmi izdala opštinsku zemlju za stovaršte.

Međutim, uoči koncerta “Rolingstonsa”, gradonačelnik Rajko Kuljača zaključuje aneks tog ugovora, kojim se regulišu međusobni odnosi po osnovu iznalaženja „odgovarajućeg prostora za organizaciju velikih međunarodnih muzičkih manifestacija na teritoriji opštine Budva“.

Vještaci navode da je aneksom definisano da će Opština i “Gugi commerce“ zajednički finansirati radove na osposobljavanju “alternativnog manifestacionog prostora”, u razmjeri 60 odsto na prema 40 odsto od iznosa koji utvrdi opštinska Komisija za utvrđivanje obima i vrijednosti radova na izgradnji objekata infrastrukture. “Gugi commerce” je ovim aneksom, navode vještaci, bio dužan da Komisiji pribavi urednu dokumentaciju koja dokazuje troškove po osnovu izvedenih radova.

Gugi procijenio na 7,1 milion, Opština umanjila za 400 hiljada

Radovi na izgradnji platoa morali su biti okončani do koncerta “Rolingstonsa” 9. jula 2007, navodi se u nalazu vještaka. Međutim, izvođač “Gugi commerce“ je opštinskom Sekretarijatu za investicije i razvoj uputio zahtjev za procjenu izvedenih radova tek 17. janura 2008.

„Uz zahtjev za procjenu , priložena je i rekapitulacija izvedenih radova sa predmjerom i predračunom radova po pozicijama na ukupan iznos od 6.147.998 eura, bez PDV, odnosno 7.193.146 eura sa uračunatim PDV“, navodi se u nalazu. Istog dana, Kuljača rješenjem imenuje komisiju u sastavu Đorđe Pavlović, Milojka Kovačević, Miodrag Samardžić i Dragica Popović da procijeni vrijednost radova.

Komisija je gotovo dvije godine poslije koncerta, 22. aprila 2009, utvrdila da je ukupna vrijednost radova koje je izveo “Gugi commerce” sa PDV 6.700. 333 eura. Od toga iznosa Opština je po ugovoru dužna bila da plati 4.020.200, ili 60 odsto, dok 40 odsto izvedenih radova, koje je po ugovoru treba da snosi “Gugi commerc”, iznosi 2.680.133, eura

Plato građen bez papira i nadzora

Sudski vještaci ocijenili su da je Komisija utvrđivanje vrijednosti radova izvršila znatno nakon koncerta, dvije godine kasnije, te da se prilikom toga vodila predlogom obračuna koji je dostavio “Gugi commerce” šest mjeseci nakon održanog koncerta.

„Komisija je preuzela količine izvedenih radova po pozicijama skoro u cjelini , onako kako ih je “Gugi commerce” iskazao, pri čemu je izvršila neznatne korekcije količina i cijena. Dakle, Komisija je bez fizičkog mjerenja, širine i dubine, utvrđivala količine iskopa sa pozivom na geodetski snimak ili pak projekat. Prilikom vještačenja rečeno nam je da projekta nije bilo, što ne znači da nijesu postojale skice, jer se radi o investiciji velike vrijednosti i objektima koji nijesu mogli biti rađeni odoka. Iz šturih opisa za pojedine pozicije izvedenih radova za koje prema tvrdnjama i investitora i izvođača radova nije vođena građevinska knjiga, niti vršen građevinski nadzor (nema dokaza da je neko bio od strane Opštine ili 'Gugi commerca' imenovan za nadozornog organa), niti vođen građevinski dnevnik, pa iz navedenoga proizilazi da je sve rađeno bez odgovarajuće dokumentacije i bez bilo kakvog nadzora. Građevinska knjiga nam je bila neophodna radi upoređivanja količine utrošenog materijala ili izvršnih uslga“, navodi se u nalazu vještaka.

Vještaci navode da očigledno da opštinska Komisija nije imala uvid u finansijsku dokumentaciju, a pošto nije raspolagala građevinskim dnevnikom, ni građevinskom knjigom, to je objektivno bila u situaciji da samo matematički kontroliše premjer, cijene i predračun koji je sačinio „ Gugi commerce“, ali ne i stvarnu vrijednost izvedenih radova. Vještaci su konstatovali da je „Carinvest“ isporučio 87.351 kubika materijala, ali i da je Komisija konstatovala da je ukupno utrošeno 127.143 kubika, 40 hiljada kubika više nego što je isporučeno.

Gugi naplatio Carevićev kamen

“Gugi commerce” je u svom predračunu radova, navodi se u izvještaju vještaka, iskazao i kasnije naplatio vrijednost materijala koji je isporučilo preduzeće „Carinvest“, za šta u svome knjigovodrstvu nije iskazao obavezu prema toj firmi. „Gugi commerce (je) tokom vještačenja , na ime troškova izgradnje objekta na Jazu stavio na uvid prevoznice, otpremnice, račune i knjigovodstvene kartice na ukupan iznos od 2.601.240 eura bez dokaza, odnosno građevinske knjige, računa, radnih naloga i slične dokumentacije, iz kojih bi se moglo utvrditi da su ti troškovi stvarno bili učinjeni za objekte na Jazu. Zbog toga se iznos od 2.601.240 eura ne mogu stmatrati vjerodostojnim finansijskim ispravama koje se odnose na troškove izgradnje objekata na Jazu“, navodi se u nalazu vještaka.

Milionska šteta - računica vještaka

Na kraju izvještaja vještaci su uporedili svoj i nalaz opštinske Komisije. “Razlika vrijednosti između realne vrijednosti izvedenih radova i vrijednosti radova utvrđene od strane Komisije Opštine Budva čini iznos od 4,5 miliona eura. Razlika između realne vrijednosti radova i 60 odsto vrijednosti radova koje je Opština Budva platila, čini iznos od 2.144.429, za koji iznos je nanesena šteta Opštini Budva. Dok bi razlika od 2.650.133 činila štetu koju su pretrpjeli donatori, da je vrijednost radova stavarno iznosila 6,7 miliona eura“, navodi se u izvještaju.

Gugiju plaćali opštinski dužnici za komunalije, malo i u kešu

Vještaci su konstatovali da Opština Budva za poslovnu 2007. i 2008. u svojim budžetima, nije predviđala novac za izgradnju platoa na Jazu. Oni su konstatovali da je 4.020.200 eura, koliko je, po procjeni Komisije, iznosilo 60 odsto vrijendosti izvedenih radova na izgradnji platoa na Jazu, Opština uglavnom platila tako što su dužnici za komunalije, direktno plaćali svoje obaveze na račun Gugi comerca. “Opština je manji iznosi izmirila gotovinski, i to 200 hiljada po sudskoj odluci i direktnom uplatom na račun 6.000 eura“.

Carević tvrdi da ga je Sveto uvukao

Grbaljski preduzetnik Marko Carević je u više navrata isticao da je posao isporuke kamena za gradnju platao ugovorio lično sa tadašnjim potpredsjednikom DPS-a, aktuelnim šefom Političkog savjeta te partije, Svetozarom Marovićem u maju 2007, koji je bio na čelu odbora za organizaciju koncerta Rolingstonsa.

On je tvrdio da je dogovor bio takav da se polovina isporučenog materijala vodi kao donacija, ali da se druga polovina kompenzuje kroz različite projekte koje bi ta kompanija izvodila za Opštinu. Međutim, kada je vidio da od dogovora nema ništa, Carević je bezuspješno tužio Opštinu Privrednom sudu.

“Gugi nije platio 600.000 poreza”

Vještaci u svome izvještaju navode da kompanija „Gugi commerce“ u svome knjigovodstvu za 2007, a ni kasnije nije posebno evidentirala, odnosno knjižila, vanbilasno ili bilansno izgradnju objekata na Jazu na konto ulaganja u građevinske objekte. Oni navode da “Gugi commerce” u svom knjigovodstvu u 2007. odnosno godini izgradnje nije knjižio iznos u vrijednosti od 40 odsto izvedenih radova, koje je prema ugovoru donirao u iznosu od 2.680.133 eura, na način da je izbjegao plaćanje PDV u iznosu od 389.423 eura i poreza na dobit u iznosu od 206.163 eura, čime je nanio štetu državi Crnoj Gori u ukupnom iznosu od 596.587 eura“, navodi se u izvještaju vještaka.

Tekst je objavljen 2. avgusta 2015. u "Vijestima"

Bonus video: