Gošović: Nedopustivo da građani i dalje plaćaju naknadu za autoput

Gošović smatra da je krajnje nedopustivo da građani Crne Gore i dalje plaćaju naknadu od sedam centi za izgradnju autoputa i reprezentativni sport po jednom litru naftnih derivata, primjenom elementarno nezakonite Vladine Uredbe
1 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2015. 14:15h

Predsjednik Ustavnog suda, Desanka Lopičić, treba bez odlaganja da zakaže sjednicu na kojoj bi se odlučilo o inicijativi i predlozima za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, poručio je poslanik Neven Gošović.

„Svako drugačije postupanje Ustavnog suda bilo bi na štetu prava građana i društvenog interesa“, poručio je Gošović u otvorenom pismu predsjedniku Ustavnog suda, Desanki Lopičić, povodom nepostupanja tog Suda po podnesenoj inicijativi i predlozima za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Vladine Uredbe kojom je u cijene goriva uključena naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport, od sedam centi.

Gošović smatra da je krajnje nedopustivo da građani Crne Gore i dalje plaćaju naknadu od sedam centi za izgradnju autoputa i reprezentativni sport po jednom litru naftnih derivata, primjenom elementarno nezakonite Vladine Uredbe.

„Ustavni sud je državni organ koji je dužan da zaštiti prava građana od primjene nezakonitog akta“, poručio je Gošović.

On je podsjetio da je kod Ustavnog suda u toku postupak po podnesenoj inicijativi i predlozima za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopune Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Ustavni sud je 5. maja, nakon što je spojio prispjele podneske u ovoj pravnoj stvari, donio zaključak da se radi o predmetu koji ima širi društveni značaj, pa je odlučio da predmet razmatra kao prioritetan.

„Međutim, u daljem radu naznačeni predmet nije procesuiran i razmatran kao prioritetan“, naveo je Gošović.

Umjesto da to uradi odmah, kako je dodao, Ustavni sud je tek 12. maja Vladi proslijedio podnesenu inicijativu i predloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti osporene Uredbe, sa zahtjevom za davanje odgovora, u roku od 15 dana od prijema tih akata.

U ostavljenom roku Vlada Ustavnom sudu nije dostavila odgovor.

„Istekom ostavljenog roka za odgovor Ustavni sud nije nastavio postupak već je Urgencijom od 10. juna zahtijevao od Vlade da u dodatnom roku od pet dana dostavi traženi odgovor. Vlada je traženo mišljenje dostavila Ustavnom sudu tek 15. juna“, kazao je Gošović.

Mišljenjem je Vlada, kako je dodao, između ostalog ukazala Ustavnom sudu da Ministarstvo ekonomije priprema predlog propisa kojim će se cjelovito urediti pitanja načina i visine elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne maloprodajne cijene određenih vrsta naftnih derivata i biogoriva, način i rokove objavljivanja tih cijena i određivanje organa koji ih objavljuje.

Vlada je, takođe, kako je podsjetio, predložila Ustavnom sudu da zastane s postupkom povodom podnijete inicijative i predloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dopune Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Članom 62 Zakona o Ustavnom sudu propisano je da, na zahtjev donosioca osporenog propisa Ustavni sud može, prije donošenja odluke o ustavnosti i zakonitosti, zastati sa postupkom i dati mogućnost donosiocu propisa da, u roku koji odredi Ustavni sud, otkloni uočene neustavnosti i nezakonitosti.

„Ustavni sud, u smislu citirane odredbe Zakona o Ustavnom sudu nije odredio rok Vladi u kojem bi otklonila neustavnosti i nezakonitosti osporene Uredbe, niti je i pored ispunjenosti svih procesnih pretpostavki donio odluku u ovom prioritetnom predmetu“, rekao je Gošović.

On očekuje da će Lopičić o daljem postupanju Ustavnog suda u ovom predmetu odmah obavijestiti javnost.

Bonus video: