SNP, Pozitivna i SDP traže da Vlada povuče sporne ugovore

U Skupštini je u toku raspravu o aneksima ugovora o kojima u toku dana treba da se glasa
3 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.07.2015. 11:42h

Opozicione partije (SNP i Pozitivna) i manja članica vladajuće koalicije SDP pozvali su ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da povuče anekse ugovora za zakup Svetog Stefana, Kraljičine plaže i Miločera.

To su uradili da bi zajednički našli rješenja koja su prihvatljiva državi i investitoru "Adriatik propertisu",iza kojeg stoji grčki biznismen Petros Statis.

DF je preporučio Gvozdenoviću da raskine uvovor po cijenu arbitraže i da država traži drugog investitora.

U Skupštini je u toku raspravu o aneksima ugovora o kojima u toku dana treba da se glasa.

Prema aneksima, grčkim zakupcima bi se produžio zakup za Sveti Stefan i Miločer sa 12 godina na 42, a za Kraljičinu plažu sa 30 na 90 godina. Cijena godišnjeg zakupa bi se smanjila za 30 odsto, sa 1,9 miliona, odnosno 1,6 na 1,12 miliona. U Miločerskom parku gradilo bi se 88 apartmana, rekonstruisalo i dogradilo pet starih vila, čija bi kvadratura bila utrostručena, a zakupac bi vile i apartmane mogao da prodaje. Odobrilo bi se da se hotel Kraljičina plaža ruši i da se gradi četiri puta veći hotel.

Aleksandar Damjanović (SNP) je pozvao Gvozdenovića da povuče ankese ugovora kako bi se razmotrile sprone tačke i našlo prihvatljivo rješenje. Naveo je da niko nije protiv renomiranog investitora "Aman rizorta" ali da se maksimalno moraju zaštititi državni interesi.

Podržao ga je Borislav Banović (SDP) koji je naveo da im je sprono rešenje da investitor moža da prodaje apartmana jer se onda postavlja pitanje šta je sa zemljištem na kome će se graditi.

Lider Pozitivne Darko Pajović kazao je da žele da budu dio rešenje problema, te da bi ankese trebalo povući do septembra i da se nađe konačno rješenje.

"Želimo da budemo dio rješenja problema, ali nemamo namjeru da to danas podržimo kako pišu neki medijski reketaši. Hoćemo da nađemo rješenje i da za par mjeseci zaokružimo nedostatke. Malom broju ljudi je danas na prvom mjestu državni interes. Naš interes nije da tjeramo investitore i vodimo politiku na osnovu pisanja medija. Za pojedine medije su dobri oni investitori koji im plaćaju reklame, a ostali su loši" istakao je Pajović.

Milan Knežević (DF) kazao je da su aneksi ugovora kapitulacija državnog interesa, te da VDT treba da vidi šta se krije iza zakulisnih radnji.

"Kad zakupac Petros Statis počne da prodaje vile i apartmane to nije zakup, već mu se Miločer predaje. Kako onda tamo da dođu obični građani. Raskinite ugovor po cijenu arbitraže i nađite boljeg investitora", kazao je Knežević.

Gvozdenović je pitao poslanika šta da se poravi da bi predlozi bili bolji.

"Da li je zamjerka zakup na 42 godine. Po meni nije. Dao Bog da imao pet ovakvih investitora. Govorite o smanjenju rente koje je privremena. Ovaj projekat će značiti novi razvoj i jačanje Crne Gore kao visoko kvalitetne turističke destinacije", rekao je Gvozdenović.

On je dodao da investitor zaslužuje posebnu pažnju jer je od 2007. godine realizovao obaveze prema državi od 29 miliona eura od čega je 14 miliona renta u korist Budvanske rivijere, ostatak su porezi doprinosi i takse.

Ministar nije odgovorio na pitanje poslanika Nevena Gošovića zašto se kasni sa izradom planske dokumentacije za Kraljičinu plažu.

Bonus video: