Specijalno tužilaštvo da kaže da li će podići optužnicu za aferu Telekom

“Tužilaštvo četiri ili pet mjeseci u rukama drži dokumenta i nema ideju šta da radi sa tim vrućim krompirom i sada ste Vi izašli sa ovim tumačenjem po kome ovaj parlament ne može nikada napraviti uvid u bilo kakva dokumenta tužilaštva niti napraviti parlamentarnu kontrolu”, smatra Pavlović
136 pregleda 4 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.07.2015. 13:28h

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Koča Pavlović, najavio je danas da će povući zahtjev za uvid u dokumentaciju i spise iz predmeta Telekom, ukoliko specijalno tužilaštvo u dogledno vrijeme, od nekoliko mjeseci, donese odluku o podizanju optužnice.

“Kakva je to nova istraga koja vam treba kada su vam iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poslali sva neophodna dokumenta koja su prevedena? Ja ću povući zahtjev za uvid u ta dokumenta, ako vi kažete da ćete u dogledno vrijeme, za mjesec, dva, tri izaći sa ocjenom, odnosno donijeti odluku o tome hoćete li podići optužnicu ili nećete”, kazao je Pavlović na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju kojoj su prisustvovali vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić.

Na sjednici je raspravljano o trenutnom stanju u procesu pregovaranja Crne Gore i Evropske unije (EU) u dijelu antikorupcije i organizovanog kriminala, a iz nadležnosti Državnog tužilaštva.

Pavlović je podsjetio da je, sa poslanikom DF-a Nebojšom Medojevićem, tražio uvid u dokumentaciju koja je u vezi Telekoma poslata iz SAD-a, ali da ga je Katnić obavijestio da to ne može da ostvari jer je postupak u fazi tužilačkog izviđaja.

“Ovdje se radi o jednom pokušaju ustavnoga puča u smislu da se želi istumačiti zakon na način da se suspenduje pravo parlamenta da obavlja parlamentarni nadzor nad radom Tužilaštva. Time se porodica premijera Mila Đukanovića stavlja iznad zakona ove države”, ocijenio je Pavlović.

On tvrdi da se od Telekoma želi napraviti zamrznuti slučaj u kome su sva dokumenta zabranjena.

“Nama niko ne može reći do kada će taj slučaj biti u fazi tužilačkog izviđaja. On može teoretski beskonačno da bude u toj fazi, dok god Milo Đukanović bude na čelu ovog režima”, dodao je Pavlović.

On je rekao da je neomogućavanje uvida u spise pokušaj da se zamrzne slučaj Telekom i da se sva dokumenta proglase nedodirljivim.

“Tužilaštvo četiri ili pet mjeseci u rukama drži dokumenta i nema ideju šta da radi sa tim vrućim krompirom i sada ste Vi izašli sa ovim tumačenjem po kome ovaj parlament ne može nikada napraviti uvid u bilo kakva dokumenta tužilaštva niti napraviti parlamentarnu kontrolu”, smatra Pavlović.

On je rekao da se radi o slučaju koji je u fazi tužilačkog izviđaja od 2010. godine.

Pavlović je podsjetio da je bivši vrhovni državni tužilac, Ranka Čarapić, ranije dozvoljavala grupi poslanika uvid u ta dokumenta, iako je i tada slučaj bio u predistražnoj fazi takozvanog tužilačkog izviđaja.

Katnić, prema riječima Pavlovića, tvrdi da dok traje tužilačka istraga niko nema pravo uvida u dokumenta i da se tek to pravo ostvaruje nakon podizanja optužnice, odnosno nakon što to postane sudski slučaj.

“A upravo zakoni ove države kažu da od trenutka kada sud počne da radi na nekom slučaju prestaje pravo parlamenta da obavlja parlametarni nadzor u tom slučaju”, rekao je Pavlović.

Katnić tvrdi da je njegov odgovor Pavloviću u kojem ga obavještava o tome da ne može da ostvari uvid u dokumenta, strogo u skladu sa Ustavom.

“Zakonik o krivičnom postupku ne predviđa takvu mogućnost. Nije zamisliva ovakva kontrola. Važna je zaštita svih podataka i zaštita samog krivičnog postupka zato Zakonik to ne predviđa. Nije Vama to Milivoje Katnić uskratio i ne pada mi na pamet ni Vama ni bilo kome drugome”, kazao je Katnić.

On je rekao da Zakonik o krivičnom postupku stoji između njega i svih ostalih.

“Ne zna se ni ko će biti okrivljeni, ni ko će biti svjedok ni vještak, ni koja dokumentacija će biti pribavljena. I konačno se ne zna da li će biti okrivljenih, što bi podrazumijevalo ogroman novac nadoknade štete, ako ne bi bilo okrivljenih, a dokumentacija bude data na uvid”, objasnio je Katnić.

On je rekao Pavloviću da za sve što mu je u radu potrebno, ima na uvidu.

“Predmet će biti kao svaki drugi. Ne poznajem imena i prezimena, nego ima počinilac krivičnog djela i dokazi”, poručio je Katnić.

On je dodao da je konsultovao međunarodnu i praksu u okruženju i da se ni u jednoj savremenoj državi nije desilo da je tražen taj uvid.

“Tamo sam jasno napisao da sam na raspolaganju pojedinačno svim poslanicima, Odboru, Skupštini i svim drugim u komunikaciji”, dodao je Katnić.

Pavlović tvrdi da se u predmetu Telekom radi o slučaju koji spada u sami vrh slučajeva koji se tiču visoke korupcije.

“Spekulisalo se u javnosti o upletenosti članove porodice Đukanović i upravo zbog toga je to jedan slučaj koji paradigmatično, veoma negativno i rastužjuće, govori o rezultatima vrhovnog državnog tužioca i uopšte Tužilaštva”, saopštio je Pavlović.

On je naveo da ima deset godina od kada se desio kriminal u aferi Telekom koji je pravosnažno konstatovao američki sud.

“Poslije toga je uslijedio sporazum o priznavanju krivice na osnovu koga je napravljeno finansijsko poravnanje. Ispravite me ako griješim, jer ovdje je dvije godine negirano da je tamo uopšte i prepoznat kriminal i korupcija”, zaključio je Pavlović.

Istraga o privatizaciji Telekoma pokrenuta je krajem 2011. godine nakon što su američke vlasti saopštile da imaju dokaze o korupciji tokom privatizacije Telekoma. Vlasti SAD-a su utvrdile da je Magyar Telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika, među kojima i "sestru najvišeg vladinog zvaničnika", sa ukupno 7,35 miliona eura.

Bonus video: