U Novom 46 odsto više turista nego lani

„Ove godine se to radi elektronskim putem u turističko-informativnim biroima. Iako ima dosta negativnih komentara, koji se, prije svega, odnose na zakonsku obavezu stanodavaca da prijavljuju goste, promjene su neophodne, jer moramo poštovati i sprovoditi zakon“, rekla je Blagojević
8 komentar(a)
Herceg Novi, turisti, turizam, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, turisti, turizam, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.07.2015. 10:09h

Na hercegnovskoj rivijeri odmara 31,42 hiljade turista, 46 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a zahvaljujući boljoj prijavi, naplata boravišne takse povećana je 87 odsto, saopšteno je iz Turističke organizacije Herceg Novog.

Najbolju posjetu imaju domaćinstva, gdje je smješteno 25,09 hiljada gostiju, 70 odsto više nego prošle godine, dok je broj turista u hotelima smanjen dva odsto na 3,56 hiljada, prenosi Radio Jadran.

Iz Turističke organizacije je saopšteno da u hostelima ljetuje 2,07 hiljada gostiju, 11 odsto manje nego u uporednom periodu prošle godine. Najslabiju popunjenost bilježe auto-kampovi, gdje je registrovano 696 gostiju ili 14 odsto manje nego u uporednom periodu.

Turistička organizacija Herceg Novi od boravišne takse je do sada inkasirala preko 177 hiljada eura, što je 87 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Herceg Novi, Bojana Blagojević, kazala je da taj podatak ne znači da je broj gostiju veći, već da je bolja njihova evidencija.

„Ove godine se to radi elektronskim putem u turističko-informativnim biroima. Iako ima dosta negativnih komentara, koji se, prije svega, odnose na zakonsku obavezu stanodavaca da prijavljuju goste, promjene su neophodne, jer moramo poštovati i sprovoditi zakon“, rekla je Blagojević.

Prijava gostiju može se obaviti u turističko-informativnim biroima na 15 mjesta od Igala, centra grada, pa sve do Kamenara, kao i na punktovima kod kamenoloma iznad Mjesne zajednice Podi i na Luštici u Mjesnoj zajednica Klinci.

Na Podima i Luštici nije moguće elektronski obaviti prijavu gostiju, zbog čega se to obavlja ručno na posebnim obrascima, nakon čega ih zaposleni evidentiraju u bazu podataka na info punktu na Škveru.

Bonus video: