PKCG: U gradnji autoputa moglo bi da učestvije više od 30 odsto domaćih kompanija

Direktor Kineske korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC) za Crnu Goru, Gao Liang, saopštio je danas prilikom posjete PKCG, da je zadovoljan do sada ostvarenom saradnjom sa crnogorskim kompanijama iz sektora građevinarstva i logističkih i drugih usluga
61 pregleda 0 komentar(a)
Privredna komora Crne Gore, Foto: PKCG
Privredna komora Crne Gore, Foto: PKCG
Ažurirano: 23.07.2015. 12:45h

Zastupljenost crnogorskih kompanija na izgradnji autoputa Bar-Boljari mogla bi da premaši dogovoreni minimum od 30 odsto, ocijenjeno je danas u Privrednoj komori (PKCG).

Direktor Kineske korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC) za Crnu Goru, Gao Liang, saopštio je danas prilikom posjete PKCG, da je zadovoljan do sada ostvarenom saradnjom sa crnogorskim kompanijama iz sektora građevinarstva i logističkih i drugih usluga.

“Na bazi kvalitetnog iskustva, moglo bi se očekivati da zastupljenost naših kompanija na izgradnji ovog izuzetno važnog infrastrukturnog projekta premaši dogovoreni minimum od 30 odsto”, navodi se u saopštenju PKCG.

Liang je rekao da je zadovoljan zbog činjenice da je crnogorski ogranak te velike i respektabilne kineske kompanije članica PKCG.

“On je iskazao spremnost da predstavnici CRBC Montenegro uzmu aktivnog učešća u radu PKCG, ističući kao posebnu povoljnost što im Komora nudi širok dijapazon usluga kojima se može kao stranoj firmi unaprijeđivati i pojednostavljivati poslovanje u Crnoj Gori”, kazao je Liang.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković, predstavio je Liangu istorijat, način funkcionisanja i aktivnosti te privredne asocijacije.

On je na sastanku otvorio temu i mogućeg smanjenja zahtjeva koje kineska strana očekuje od domaćih privrednika, u smislu zahtijevanih garancija u nivou od deset odsto vrijednosti ugovora, predlažući da se svedu na pet odsto.

Liang je objasnio da se ugovori potpisuju saglasno uputsvima iz pekinške centrale kompaniije, ali je iskazao punu spremnost da o tom zahtjevu razgovara sa upravom centrale CRBC-a.

Mijušković je, kako se navodi, Lianga upoznao sa dosadašnjom saradnjom koju je PKCG imala sa pojedinim kineskim udruženjima i dodao da je Crna Gora zainteresovana za nastavak saradnje sa pojedinačnim kineskim kompanijama i poslovnim zonama i asocijacijama, u cilju unaprijeđivanja ekonomske saradnje.

Bonus video: