Vlasnici odgovorili CDCI: Kako ćete uzeti zemlju u Buljarici

Premijer vlasnike ranije optužio da ucjenjuju državu. Njegova sestra se povezuje sa investitorom
57 pregleda 1 komentar(a)
buljarica, Foto: Arhiva Vijesti
buljarica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.07.2015. 17:43h

Predstavnici grupe „Naše ognjište“, koja okuplja vlasnike privatnog zemljišta iz 11 crngorskih opština, pozvali su direktora kompanije CDCI (Construction Development Company) Halila Šolia i menadžment te firme da vlasnicima zemljišta u Buljarici objasne na koji način žele da otkupe imovinu onih koji hoće da je prodaju.

Vlasnici zemljišta pozivaju investitora iz Katara da im odgovore na koji način daju ponudu zajedničke gradnje onima koji žele da zadrže imovinu i predaju je svojoj djeci, a kojih je najviše zainteresovanih.

Šoli je prije dva dana za „Pobjedu“prezentovao master plan za projekat Buljarice koji bi se gradio od 15 do 20 godina na površini od 11 miliona kvadratnih metara. Projekat je zamišljen kao grad u kome bi bilo zaposleno 20 hiljada ljudi i koji bi radio tokom cijele godine.

„Kao privatni vlasnici 95 odsto zemljišta ključnog dijela predstavljenog projekta, čiju saglasnost CDCI zahtijeva kao polaznu pretpostavku za dalji posao, srećni smo da je projekat Buljarice iz 2013. godine koji je dugo držan u tajnosti konačno izašao iz sfere mistike i predočen domaćoj javnosti. Srećni smo zbog njegove idejne bajkovitosti koja putem medija konačno otvara dijalog između vlasnika i investitora koji do sada nije postojao“, navode iz „Našeg ognjišta“.

Kako navode, prezentovani master koncept prikazuje idejnu viziju Buljarice sa centralnim i glavnim dijelom projekta koji zahvata prostor od obale do visoko u zaleđe iznad magistrale prema sjeveru, a između brda Dubovica koje odvaja Buljaricu i Kraljičinu plažu i brda koje odvaja Buljaricu i plažu Lučice sa druge strane. Taj dio je preko 95 odsto u privatnom vlasništvu.

Dodaju da su autonomne cijeline tog projekta dio Kraljičine plaže sa prostorom brda Dubovica i brda prema Lučicama potpuno u državnom i opštinskom vlasništvu koje ne utiču značajno na održivost prezentovanog projekta i mogu funkcionisati potpuno odvojeno od same Buljarice.

„Master koncept predviđa preko 30.000 stambenih jedinica. Na većini djelova predviđa se preko 60 do 70 odsto stambenih jedinica sa više od 15 odsto komercijalnih jedinica, a ostatak su objekti od javnog značaja i svega nešto preko 10 odsto visokokategorizovanih luksuznih objekata. Ti poslovi se svuda u svijetu, pa i kod nas pogađaju pod tržišnim uslovima”, poručuju iz udruženja.

Vlada je nedavno povukla iz skupštinske procedure na doradu dopune zakona o eksproprijaciji kojima je planirala da oduzima privatnu imovinu u roku od osam dana i da je prenese investitoru, a da vlasnici naknadno mogu da se žale sudu. To rješenje nije imalo podršku većine u parlamentu, odnosno opozicije i SDP-a. Nakon toga je urađen i nacrt zakona o Buljarici sa istim rješenjem.

Vlasnici se protive da se zemljište prepisuje na državu, već da se oni direktno dogovaraju sa investitorom ili sami grade ucrtane vile i stanove.

Da li će oni kojima se oduzimaju kuće dobiti nove u kompleksu

Iz “Našeg ognjišta” navode da se na master planu vide građevine na prostoru gdje se sada nalaze kuće za stanovanje i drugi objekti u zoni obale i ispod i iznad Jadranske magistrale, kao i na drugim lokacijama.

“Da li će dio na planu predstavljenih objekata postati vlasništvo stanovnika i vlasnika kojima se oduzima pravo na dom”, pitali su vlasnici zemljišta.

Poručuju da o vrijednosti zemljišta govori atraktivnost lokacije i trajna dugogodišnja zainteresovanost međunarodnih investitora uprkos nepostojanju planske dokumentacije, neažurnosti i nebrige javnih vlasti.

“Zato je potrebno da nam predočite pravno-ekonomsku i tržišnu dimenziju projekta. Da znamo kako ste taj najvažniji segment projekata rješavali na drugim destinacijama i projektima i kako one funkcionišu u poslovnoj praksi zemlje iz koje vi i menadžment CDCI dolazite”, poručili su iz “Našeg ognjišta”.

Dodaju da žele sa investitorima da sklope savez zajedničkih interesa i da ostvaruju korist od razvoja imovine na pravni i pošten način.

Bonus video: