"PROBLEMATIČNA SITUACIJA"

Krstović: Mladi u Crnoj Gori nedovoljno zainteresovani za agrobiznis

85 pregleda 23 komentar(a)
Luka Krstović, Foto: Demokratska Crna Gora
Luka Krstović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 20.07.2015. 10:24h

Da mladi u Crnoj Gori nisu u dovoljnoj mjeri zainteresovani za agrobiznis i profesionalni angažman u oblasti poljoprivrede, jasno je i onima koji su samo površinski upućeni u tu djelatnost, smatra Luka Krstović, član Glavnog odbora Demokrata. Takva jako problematična situacija rezultat je, kako kaže Krstović, nedostatka finansijskih sredstava, prenesenih stereotipa o neisplativosti poljoprivrede, ukorijenjenog tradicionalizma i evidentnog nemara lokalnih samouprava za one koji privređuju u toj sferi.

"Uprkos visokoj poziciji segmenta agrobiznisa u agendama ekonomskog razvoja svih opština u Centralnom i Sjevernom regionu Crne Gore, uočljiva je prilično pasivna aktivnost onih koji su te agende proklamovali. Strukture u lokalnim samoupravama moraju prepoznati kvantum mladih ljudi zaintereovanih za rad u poljoprivredi i intezivnije i izdašnije pomoći u realizaciji onih ideja za koje postoje realni pokazatelji da mogu postići ekonomsku opravdanost. Vjetar u leđa onima koji imaju namjeru da kroz registrovana poljoprivredna gazdinstva ili neki drugi oblik privrednog organizovanja ostvare ekonomsku satisfakciju od ogromne pomoći bi bilo osnivanje poljoprivrednih zona. U okviru njih mladim poljoprivrednicima bi na raspolaganju bio čitav spektar benefita koji uključuju inicijalno edukovanje o tehnologiji proizvodnje, nabavku opreme, iznajmljivanje zemljišta, realizaciju proizvedenog i kontrolu uspiješnosti."

Demokrate smatraju da budućnost poljoprivrede kao strateške grane razvoja nije moguće zasnivati na radu onih koji po godinama zaslužuju odlazak u starosnu penziju, već na angažmanu mlađih generacija koje će u narednom periodu definitivno biti zainteresovanije za poljoprivredu iz najmanje dva razloga.

"Prvi je dugotrajan problem nezaposlenosti i teškog pronalaženja radnog angažmana, pa je moguće očekivati da će nezaposleni pojedinci pronaći interes za agrobiznis investicije kako bi pokušali da ostvare finansijsku stabilizaciju, a drugi je sve vidljiviji prostor za respektabilnu zaradu koja može biti ostvarena uz nove tehnologije i znanja, studiozan rad i što je možda i najvažnije, domaćinski odnos", zaključuje se u saopštenju Krstovića.