Advent International i EBRD kupili Hypo Group Alpe Adria AG

"Novi vlasnici HGAA imaju veliko iskustvo ulaganja u sektore finansijskih usluga Centralne i Jugoistočne Evrope. Advent International ima dugu istoriju ulaganja u zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope"
4 komentar(a)
Ulrich Kissing, Foto: Hypo Group Alpe Adria AG
Ulrich Kissing, Foto: Hypo Group Alpe Adria AG
Ažurirano: 17.07.2015. 09:52h

Advent International (Advent), globalno aktivni privatni investitor i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) okončali su proces kupovine Hypo Group Alpe Adrie AG – bankarske mreže u Jugoistočnoj Evropi (SEE mreže) od Heta Asset Resolution-a (od Heta-e) entiteta bivše Hypo Alpe Adrie banke u vlasništvu Austrije.

Kupovina je formalno završena danas, pošto su stupili na snagu dogovoreni uslovi kupoprodajnog ugovora potpisanog 22.12.2014. godine, saopšteno je iz Hypo Group Alpe Adria AG.

Na čelu Upravnog odbora bankarske mreže u Jugoistočnoj Evropi (SEE mreže) je novoizabrani glavni izvršni direktor, Ulrich Kissing, zajedno sa Johannesom Prokschom, glavnim finansijskim direktorom, Stefanom Seldenom, glavnim direktorom za rizike i Rainerom Sichertom, izvršnim operativnim direktorom i direktorom prodaje.

Kako se navodi u saopštenju novi vlasnici su potvrdili timove regionalnih Uprava u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a sjedište bankarske mreže za Jugoistočnu Evropu i dalje će biti u Klagenfurtu, u Austriji i poslovaće u skladu sa austrijskom licencom za bankarstvo.

Advent i EBRD platili su cijenu dogovorenu kupoprodajnim ugovorom, pri čemu je HGAA obavezna da ispuni određene uslove do kraja 2015. godine. Postojeća linija za likvidnost u iznosu od približno 2.2 milijarde eura, koju je osigurala Republika Austrija i dalje će važiti. Ugovorne strane su postigle dogovor da se te kreditne linije isplaćuju tokom narednih godina.

"Novi vlasnici HGAA imaju veliko iskustvo ulaganja u sektore finansijskih usluga Centralne i Jugoistočne Evrope. Advent International ima dugu istoriju ulaganja u zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope. U posljednjih 20 godina, Advent International je ulagao u preko 40 kompanija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. Takođe, Advent International ima veliko iskustvo u sektoru finansijskih usluga i investirao je u više od 60 kompanija u ovom sektoru širom svijeta", navodi se u između ostalog u saopštenju Hypo Group Alpe Adria AG.

Bonus video: