Jadransko brodogradilište nastavlja rad naredne sedmice

“Zahvaljujući pozajmici NLB Montenegrobanke od 250.000 eura biće isplaćena jedna zarada. Do ponedjeljka stručne službe i inžinjeri predložiće optimalan broj radnika”, kazao je Ostojić
64 pregleda 5 komentar(a)
brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.07.2015. 07:00h

Poslije višednevne agonije u Jadranskom brodogradilištu naredne sedmice može se očekivati rješenje problema i nastavak rada u toj kompaniji, optimista je stečajni upravnik Žarko Ostojić nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima radnika.

“Zahvaljujući pozajmici NLB Montenegrobanke od 250.000 eura biće isplaćena jedna zarada. Do ponedjeljka radnici, stručne službe i inžinjeri predložiće optimalan broj radnika i nakon još jednog sastanka sa ministrima, na kojem oni insistiraju, može se očekivati nastavak rada“, saopštio je Ostojić “Vijestima”.

On je prvobitno planirao da radno angažuje oko 60 radnika koji je trebalo da završe remont dva italijanska i još tri druga strana broda, ali su radnici blokirali svaki rad u kompaniji insistirajući da zaposli svih 194.

„Nadam se brzom završetku radova i da će dva italijanska broda biti oslobođena“, dodao je Ostojić.

Radnici su međutim kazali da pristaju da završe remont dva italijanska broda, ali samo pod uslovom da dobiju pismene garancije da će im biti isplaćene sva dugovanja. Oni traže tri i po plate, povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina po kolektivnom ugovoru, izmirenje obaveza za zimnice i stanarine i uplata sredstava u stambeni fond.

Predstavnici radnika kažu da im je Ostojić obećao isplatu jedne zarade, pod uslovom da završe remont italijanskog broda.

“Kada dobijemo pismene garancije da će naši zahtjevi biti ispunjeni spremni smo da u najkraćem roku završimo remont brodova”, kazao je predstavnik radnika Mladen Krivokapić.

Ostojića su ranije zvali iz ambasade Italije jer su zabrinuti za za dva broda iz te države. Uz diplomatske probleme Brodogradilištu bi zbog neizvršavanja ugovorenih obaveza prijetili i novčani penali, koji bi se prema riječima Ostojića mjerili stotinama hiljada eura. Te kazne bi opteretile stečajnu masu iz koje se naplaćuju radnici i ostali povjerioci.

Iako su svi poslovi prekinuti uvođenjem stečaja 30. juna, a radnici poslati na biro rada, oni su cijelo vrijeme obezbjeđivali i održavali dokove.

Sastanku sa stečajnim upravnikom prisustvovao je i pravni zastupnik radnika advokat Aleksandar Kovačević. Oni će danas imati sastanak u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja.

Krivokapić će u utorak 21. jula prisustvovati sjednici skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije koja će razmatrati slučaj Brodogradilišta. On ističe da radnici nisu protiv privatizacije, jer se nadaju da će mnogi dobiti posao.

Do sada su propala četiri tendera za prodaju većinskog paketa državnih akcija Brodogradilišta. Do sada se najviše interesovao kanadski milioner Piter Mank koji želi da napravi servis sa održavanje jahti.

Bonus video: