Ana Đukanović želi da 74.000 eura uzme prije radnika

Đukanović ovaj novac potražuje iz perioda kada je bila advokat Rudnika dok je njime upravljala firma Olega Deripaske
69 pregleda 0 komentar(a)
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ana Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.07.2015. 05:24h

Privatna advokatska kancelarija premijerove sestre Ane Đukanović tužila je Rudnike boksita u stečaju jer joj u stečajnom postupku nije priznato razlučno pravo i odvojena naplata priznatog potraživanja u iznosu od 74 hiljade eura.

U slučaju da joj tužba bude prihvaćena ona bi dobila prednost u naplati novca iz stečajne mase u odnosu na ostale povjerioce pa i radnike. Uskoro će biti zakazana nova prodaja imovine Boksita za 5,4 miliona eura.

Đukanović je bila advokat Rudnika boksita u periodu dok je nikšićkom kompanijom gazdovala kompanija CEAC u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske. Razlučno prava u naplati potraživanja ranije je stekla upisom nad imovinom Boksita zato što joj blagovremeno nijesu plaćene usluge zastupanja ove kompanije.

Tužena stečajna uprava Boksita ne spori iznos potraživanja premijerove sestre, ali spori njeno razlučno pravo, odnosno, odvojenu naplatu potraživanja, po osnovu upisane hipoteke na imovinu.

Advokatski pripravnik Nenad Šljivančanin, koji se juče u sudu pojavio po osnovu punomoćja zastupnika stečajne uprave Rudnika boksita Nebojše Lalatovića, saopštio je da je razlučno pravo advokatska kancelarija stekla nakon 7. februara 2013, kada je formalno podnijet zahtjev za pokretanje stečaja u Boksitima.

On se pozvao na pojedine odredbe Zakona o stečaju i zatražio od suda da izvrši uvid u stečajne spise za nikšićku kompaniju.

Advokat Ane Đukanović Miroslav Adžić istakao je da su neosnovani navodi da se advokatskoj kancelariji ne prizna razlučno pravo u stečajnom postupku jer je ono upisano prije formalnog otvaranja stečajnog postupka.

Pripremno ročište po ovoj tužbi sudija Privrednog suda Jelka Drašković Vojvodić okončala je juče, a glavnu raspravu zakazala je za 28. septembar.

Stečaj u nikšičkoj kompaniji pokrenut je 19. novembra 2013, godine na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog nemogućnosti da ova finansijska institucija naplati dospjelo potraživanje od 1,5 miliona eura.

Bonus video: