Radnici prijete da će otkriti šta se sve radilo u DKP

Radnici prijete da će “nadležnima” prijaviti kako se poslovalo od 2010. godine kako bi "procesuirali slučaj Duvanski kombinat"
11 komentar(a)
Duvanski kombinat, DKP, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat, DKP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.07.2015. 19:20h

Odluka Privrednog suda o pokretanju stečaja u Duvanskom kombinatu, nakon propalog plana reorganizacije, očekuje se do kraja ove sedmice, a radnici strahuju da će na kraju ostati "zakinuti" za tri mjesečne zarade, koje im zbog višemilionskih dugova kompanije neće biti isplaćene.

Duvanski se nalazi u programiranom stečaju, a sada bi mogao biti u likvidaciji.

Od kraja juna, zbog neisplaćene jedne, odnosno, dvije mjesečne zarade radnici DKP-a su potpuno obustavili proizvodnju cigareta, a tokom prošle sedmice direktor Slavoljub Vukašinović je podnio ostavku i o tome obavijestio stečajnog upravnika Veselina Raičevića.

Jutros se stečajni upravnik sastao sa radnicima, ali nijesu dogovorili nastavak proizvodnje prekinute krajem juna. Radnici su tražili da im se garantuje isplata tri zaostale zarade, što stečajni upravnik nije mogao da uradi.

Stečajni sudija sjutra treba da donese odluku da li će firma iz programiranog preći u klasičan stečaj, odnosno bankrot, čime bi oko 150 radnika otišli od ponedjeljka na Biro rada, a stečajni upravnik bi dobio ovlašćenja da angažuje onoliko radnika koliko mu je potrebno za posao.

U tom slučaju radnici bi tri zaostale zarade mogli naplatiti iz stečajne mase odnosno prodajom imovine koju DKP više nema.

Glavni predstavnik kriznog štaba radnika proizvodnje DKP-a Nedeljko Hadžić saopštio je juče da su tražili razgovor sa Vukašinovićem, ali da su obaviješteni da do daljeg neće biti u firmi.

"To je jako čudno jer je rekao da neće 'bježati' iz Duvanskog kombinata. Istina je da ne dolazi radnim danima. Dolazi vikendom krijući u fabriku. Da li on 'bježi' od radnika ili obilazi mjesto svog nečinjenja”, naveli se u saopštenju radnici proizvodnje DKP-a.

Ova kompanija posljednjih nekoliko godina dominantno je proizvodila inostrane brendove, oslobođene akcize i PDV-a, za druga tržišta.

"Takođe je 'malo' čudno da poslovnog partnera 'ne interesuje' zarobljenih oko pola miliona gotove robe i repromaterijala… Ukoliko i dalje bude neodgovornog ponašanja, bez jasnih i konkretnih odgovora radnici DKP-a će biti prinuđeni da se obrate institucijama koje treba da obave uvid u rad DKP-a od 2010. godine naovamo i da procesuiraju slučaj zvani Duvanski kombinat”, zaključuje se na kraju saopštenja radnika proizvodnje cigareta.

Pokretanje klasičnog stečaju u DKP, koji će voditi likvidaciji tog preduzeća, je zatražio advokat-povjerilac Dragan Kovačević koji potražuje od DKP-a oko 48 hiljada eura.

Likvidacioni stečaj, u ovom trenutku, priželjkuje i država kao najveći povjerilac jer se u narednih nekoliko mjeseci, nakon dva odgađanja, očekuje privatizacija Novog duvanskog kombinata kroz dokapitalizaciju.

Okončanje agonije i isplatu obećanih otpremnina u ovoj nekad monopolskoj državnoj kompaniji očekuje i oko 100 radnika koji su se prijavili za dobrovoljni odlazak iz kompanije, ali je neizvjesno kada će se to zaista i desiti. Pitanje je da li će na otpremninu moći da računaju svi radnici koji napuštaju kompaniju jer se njih nešto više od 50 prijavilo za prijevremeno penzionisanje.

Vukašinović ne želi da polemiše i prebacuje na upravnika

Izvršni direktor u ostavci Duvanskog kombinata Slavoljub Vukašinović , kojeg su “Vijesti” juče kontaktirale, nije želio javno da polemiše sa radnicima proizvodnje niti da odgovara na njihova sumnjičenja da je "pobjegao" iz fabrike cigareta.

On je ranije saopštio da neće javno komentarisati razloge svoje ostavke. Inače, radnici proizvodnje DKP-a godinama su, uglavnom, bili lojalni Vukašinovićevom menadžmentu, a glavne kritike je dobijao iz druge radničke organizacije Novog sindikata DKP-a.

Nejedinstvo i višegodišnje podjele među radnicima, kojima je u dobroj mjeri upravo „kumovao“ menadžment DKP-a, dovele su zaposlene u nezavidni položaj.

Ova grupa radnika juče je u saopštenju navela da su se telefonom čuli sa Vukašinovićem, kako bi dogovorili razgovor, ali da ih je on uputio na stečajnog upravnika.

Bonus video: