Odbor nije podržao izmjene Zakona o budžetu

Predlog su podržali Aleksandar Damjanović i Srđan Milić iz SNP, osam poslanika je bilo uzdržano (Pozitivna, DF, Bošnjačke stranke, nezavisni poslanik Damir Šehović i tri poslanika DPS- a), dok je protiv bio Filip Vuković (DPS)
1 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Igor Šljivančanin
Odbor za ekonomiju, Foto: Igor Šljivančanin
Ažurirano: 15.07.2015. 15:14h

Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije podržao predlog SDP-a da se izmijeni i dopuni zakon o budžetu kako bi obezbijedilo 107 miliona eura od kojih bi se sedam miliona usmjerilo opštini Kolašin da refinasira dugove i odbolokira račun, a ostatak do 100 miliona za ostale opštine koje koriste novac iz Egalizacionog fonda.

Predlog su podržali Aleksandar Damjanović i Srđan Milić iz SNP, osam poslanika je bilo uzdržano (Pozitivna, DF, Bošnjačke stranke, nezavisni poslanik Damir Šehović i tri poslanika DPS- a), dok je protiv bio Filip Vuković (DPS).

U skupštinskoj proceduri je predlog Damjanovića koji traži rebalans da bi se Kolašinu obezbijedilo sedam miliona, a koji nije prošao na odboru.

O dva različita predloga za rebalans budžeta izjasniće se poslanci na plenumu. Damjanović je pozvao SDP da pokušaju da usaglase njihov predlog sa njegovim.

Izet Bralić (SDP) kazao je da vlada snosi dio odgvornosti za stanje u Kolašinu i ostalim opštinama, jer uprkos upozorenjima nije reagovala na rasipničko ponašanje pet godina.

“Opštine koje koriste novac iz Egalizacionog fonda uglavnom su sa sjevera gdje se mora zaustaviti trend iseljavanaj stanovništva” kazao je Bralić.

Damjanović je rekao da se ne minimiziraju probleme ostalih opština, ali da nema podatak koliko bi od 107 miliona potrošilo za svaku opštinu posebno.

Šehović smatra da treba tražiti sistemsko rešenje za sve opštine, te da se novac ne može koristiti da bi neko finasirao nečije pogrešne poteze. Smatra da bi se Vlada morala uključiti u reševanje problema kako bi se vidjelo šta bi opštine radile sa tim novcem. Bralić je rekao da ako neko ima bolje rešenje treba da ga predloži.

Odbor je usvojio izvještaj o stanju u energetskom sektoru za prošlu godinu. Poslanici su ostalli bez većine odgovora na pitanja koja su postavili direktoru Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Novaku Medenici i predsjedavajućem odbora RAE Branislav Prelević koji su kazali da neka pitanja nijesu iz domena njihove nadležnosti.

Strahinja Bulajić (DF) pitao je da li je RAE registovala naftnu kompaniju koja se bavila malverzacijama u vezi uzimanja struje iz evropske interkonekcije i da li je Montenegro bonus platio struju EPCG koju je uzimao za KAP. Milića je zanimalo koliko EPCG potražuje novca od građana i firmi za neizmirena dugovanja.

"EPCG je prihodovala 267 miliona, dok je platila porez na dobit svega 2,9 miliona. Treba li razmišljati o povećanju tog poreza? Uz to, zašto potrošači da plaćaju podsticaje za male hidroelektrane koje su u rukama privatnih biznisa. Zar ne treba graditi veće energetske objekte (Buk Bijela, drugi blok Termoelektrane) pa da znamo šta plaćamo?” pitao je Damjanović.

Bonus video: