Indeksi porasli u slaboj trgovini

Ukupan promet je iznosio oko 419,77 hiljada što je duplo u odnosu na prošlu sedmicu, a realizovan je kroz 69 transakcija
0 komentar(a)
berza, Foto: Shutterstock.com
berza, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.07.2015. 13:51h

Indeksi Montenegroberze porasli su na sedmičnom nivou, dok su broj transakcija i ukupan promet prepolovljeni, što ukazuje na oprez ulagača zbog moguće nove krize koju bi izazvao eventualni izlazak Grčke iz eurozone.

U Briselu će danas i sjutra biti održan niz sastanaka posvećen Grčkoj, koji, kako ocjenjuju evropski mediji, mogu odrediti budući izgled Evrope. Ministri finansija eurozone sastaju se danas u 15 sati, a sjutra u 16 sati šefovi država ili vlada 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu. Nakon toga u 19 sati počinje samit čelnika svih 28 zemalja članica Evropske unije.

Grčka je dostavila novi paket mjera koji je u skladu sa zahtjevima međunarodnih kreditora da poveća poreze i smanji državni trošak na penzije, a zauzvrat Atina očekuje 53,5 milijardi eura.

„Ovim predlogom, grčki narod i grčka vlada potvrđuju svoju predanost da ispune reforme koje će osigurati njeno članstvo u eurozoni i izlazak iz ekonomske krize. Grčka Vlada se obavezuje da će u potpunosti ispuniti sve predložene reforme”, naveo je grčki premijer Aleksis Cipras u pismu upućenom Briselu uz spisak reformi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, porastao je ove sedmice 0,7 odsto na 1.008,28 poena, a indeks MONEX 0,3 odsto na 12.395,42 boda. Pokazatelj vrijednosti akcija fondova, MONEXPIF, porastao je jedan odsto na 2.731,66 poena.

Ukupan promet je iznosio oko 419,77 hiljada što je duplo u odnosu na prošlu sedmicu, a realizovan je kroz 69 transakcija.

Najveći dio prometa ostvaren je u trgovini akcijama Društva za upravljanje fondom Moneta na podsegmentu slobodnog tržišta, u iznosu od 115 hiljada eura. Na podsegmentu slobodnog tržišta trgovano je i akcijama Fabrike stočne hrane Spuž i Poslovno-logističkog centra Morača.

Na A listi su bilježene neznatne promjene, pa su akcije Plantaža sedmično trgovanje završile na prošlosedmičnom nivou od 15,75 centi. Crnogorski elektroprenosni sistem i Telekom neznatno su porasli na 77 centi, odnosno 4,05 eura.

Na B listi su porasle akcije Luke Bar 1,5 odsto na 17,5 centi i Zetatransa blago na 70,03 centa. Rudnik uglja je pao 4,7 odsto na 3,6 eura, a Port of Adria, nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti, neznatno na 20 centi.

Na slobodnom tržištu su ojačale dionice Budvanske rivijere devet odsto na 12 eura, Ulcinjska rivijera 0,6 odsto na devet eura i Jugopetrol, iako u većinskom vlasništvu grčke kompanije, 1,7 odsto na 11,4 eura.

Akcionarima Jugopetrola ove sedmice je počela isplata dividende od 78,26 centi neto po akciji shodno odluci Skupštine akcionara koja je održana 25. maja.

Jugopetrol je prošlu godinu završio sa neto profitom od 4,83 miliona eura.

Većinski vlasnik Jugopetrola je od kraja 2002. godine grčki Hellenic Petroleum International, koji posjeduje 54,35 odsto akcija kompanije.

Akcija Elektroprivrede (EPCG) blago je pala na oko 3,65 eura, a Marine Bar deset odsto na 1,35 eura.

Od fondova je trgovano akcijama Monete, koje nijesu mijenjale vrijednost od dva centa, dok je Trend ojačao 3,4 na 5,8 centi.

Trgovano je i državnim obveznicama koje dospijevaju naredne godine, za oko 7,8 hiljada eura.

Bonus video: