Đukanović da saopšti stav o problemima u Opštini Kolašin

“Garancijama od sedam miliona eura i za Opštinu Kolašin 100 miliona eura za ostale opštine koje koriste sredstva iz Egalizacionog fonda bi se omogućilo izmirenje obaveza i neizmirenih dugova, refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i racionalizacija uprave”, navodi se u pismu
3 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.07.2015. 13:12h

Nezavisni poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović uputili su otvoreno pismo premijeru Milu Đukanoviću kojim traže da saopšti na koji način će Vlada riješiti probleme u Opštini Kolašin.

"Polazeći od ustavnih nadležnosti Vlade, zahtijevamo od Vas da saopštite javnosti stav Vlade o načinu rješavanja problema u Opštini Kolašin, obezbjeđenju sredstava za isplatu zarada, refinansiranje dugova i neizmirenih obaveza i deblokade računa Opštine", navodi se u pismu.

Zaposleni u organima i službama lokalne uprave Opštine Kolašin, kako su podsjetili, nijesu primili zarade 13 mjeseci, a zaposleni u Centru za kulturu Kolašin 17 mjeseci, zbog čega su i stupili u štrajk.

"Enormno zaduživanje Opštine Kolašin od DPS kadra i kadra Grupe birača u prethodnom sazivu Skupštine Opštine, dovelo je do blokade računa, neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza prema zaposlenima i neostvarivanja osnovnih funkcija Opštine, zbog čega najviše trpe građani Kolašina", ocijenili su Gošović i Kaluđerović.

Oni su upozorili da značaj obezbjeđivanja uslova za funkcionisanje lokalne samouprave i ostvarivanje slobode i prava građana Kolašina zahtijevaju da se odmah, bez odlaganja, nađu održiva rješenja za ogromne probleme koji izuzetno dugo traju.

Održivo rješanje, kako su objasnili, podrazumijeva isključivo na zakonu zasnovano rješenje, koje neće biti predmet sporenja u pogledu mogućnosti i rokova njegovog izvršenja.

Svaki drugačiji pristup, kako je ocijenjeno, ne bi vodio krajnje neophodnom efikasnom rješavanju problema u funkcionisanju lokalne samouprave u Opštini Kolašin.

Gošović i Kaluđerović podsjećaju da je u skupštinskoj proceduri Predlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu, koji je podnio poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kojim se propisuje da će Vlada ove godine izdati garancije za Investiciono-razvojni fond za refinansiranje dugova i neizmirenih obaveza Opštine Kolašin u visini do sedam miliona EUR.

U skupštinskoj proceduri je, kako se dodaje, i Predlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu, grupe poslanika Socijaldemokratske partije kojim se propisuje da će Vlada u ovoj godini izdati garancije opštinama za kreditni aranžman.

“Garancijama od sedam miliona eura i za Opštinu Kolašin 100 miliona eura za ostale opštine koje koriste sredstva iz Egalizacionog fonda bi se omogućilo izmirenje obaveza i neizmirenih dugova, refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i racionalizacija uprave”, navodi se u pismu.

Za navedene predloge zakona Vlada nije dala mišljenje.

"Kako stvaranje uslova za funkcionisanje lokalne samouprave u interesu prava zaposlenih i svih građana Kolašina ne može trpjeti dalje odlaganje, očekujemo da ćete stav Vlade po ovom pitanju u najkraćem mogućem roku učiniti dostupnim poslanicima i ukupnoj javnosti”, zaključuje se u otvorenom pismu.

Bonus video: