ČELNIK WIPO U CRNOJ GORI

Geri: Intelektualna svojina važna u brendiranju crnogorskih proizvoda

Kavarić je saopštio da je intelektualna svojina jedan od najznačajnijih aspekata procesa pridruživanja ne samo u EU nego i uopšte civilizacije društva
0 komentar(a)
Frensis Gari, Vladimir Kavarić, Foto: Vlada Crne Gore
Frensis Gari, Vladimir Kavarić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.07.2015. 11:09h

Intelektualna svojina je veoma bitna u smislu brendiranja značajnih crnogorskih proizvoda, konkretno u oblasti poljoprivrede, ocijenio je generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), Frensis Gari.

 On je nakon sastanka sa crnogorskim ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, saopštio da su u WIPO zadovoljni saradnjom koju imaju sa Crnom Gorom.

„Crna Gora ima veoma konstruktivan angažman u okviru WIPO. Vjerujemo da je koncept intelektualne svojine veoma bitan za svaku od država. Mislim da koncept intelektualne svojine daje veoma važne inpute za proizvodnju, koji kasnije omogućavaju konkurentnu prednost svakoj od država koja se bavi intelektualnom svojinom“, rekao je Gari.

 On je ocijenio da se intelektualna svojina sve više primjenjuje u globalnom svijetu u okviru trgovine i cjelokupnog procesa globalizacije.

 Gari je čestitao crnogorskoj Vladi što je uspjela da, u veoma kratkom vremenskom roku, ispuni veoma kompleksne zahtjeve koji su pred nju predstavljeni u okviru multilateralnih i bilateralnih institucionalnih okvira u oblasti intelektualne svojine.

„Crna Gora je u svim procesima, kao što je, pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i Evropskoj uniji (EU), imala veoma dobre performanse, što je stvarno zadivljujuće za jednu državu ovolike veličine“, rekao je Gari.

 On je ocijenio da je značajne stvari ostvario i crnogoski Zavod za intelektualnu svojinu.

 Kavarić je saopštio da je intelektualna svojina jedan od najznačajnijih aspekata procesa pridruživanja ne samo u EU nego i uopšte civilizacije društva.

„Mi smo taj proces inicirali kroz naš proces pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Sada to ima vrlo značajan aspektu u našim pregovorima sa EU“, kazao je Kavarić.

On je ocijenio da je pitanje intelektualne svojine jako značajno sa aspekta zadovoljavanja svih civilizacijskih standarda u oblasti globalizacije i integracionih procesa.

 Kavarić je rekao da je na sastanku sa Gurryem konstatovana dobra saradnja između Crne Gore i WIPO, kao i da su definisani pravci saradnje u budućnosti.

„Razgovarali smo o potpisivanju memoranduma koji će da bude samo dodatni institucionalni okvir za ono što je već prepoznato kao jako dobra saradnja između Crne Gore i WIPO“, poručio je Kavarić.

Kavarić je odgovarajući na pitanja o eksploziji koja se u nedjelju dogodila u mojkovačkoj fabrici Tara, s obzirom na činjenicu da je to već treća eksplozija, kazao da je to generalno jedan nesrećan događaj, koji ne bi koristio ni za kakvu procjenu generalnih stavova po pitanju investitora ili investicije.

„Jednostavno, desila se nesreća i nadležni organi treba da utvrde čija je odgovornost za takvu vrstu nesreće. Slažem se s vama da jeste indikativno i da zahtijeva dodatnu pažnju, s obzirom na to da se to dešava treći put zaredom“, kazao je Kavarić.

Nadležne institucije, kako je naveo, već sprovode istragu i obavijestiće javnost po tom pitanju.

 U eksploziji u fabrici oružja Tara jedna je osoba poginula, a sedam povrijeđeno. 

Preporučujemo za Vas