Ubrzaće se rješavanje spornih situacija carinika i špeditera

Šestović je kazao da je u Crnoj Gori 126 privrednih subjekata sa licencom za obavljanje poslova zastupanja pred carinskim organom
121 pregleda 0 komentar(a)
Udruženje špeditera, Foto: PKCG
Udruženje špeditera, Foto: PKCG
Ažurirano: 04.07.2015. 13:39h

Nadogradnja elektronske razmjene podataka sa Upravom carina rezultiraće ubrzanjem rješavanja spornih situacija u komunikaciji sa špediterima, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

Na sjednici Odbora Udruženja špeditera PKCG, koja je održana ove sedmice, saopšteno je da je novina da će podnosilac deklaracije dobijati odgovor o neispravno proslijeđenom formatu podatka.

“Tako će ispravne poruke biti obrađivane odmah, a neispravne se vraćati uz odgovor sa tehničkim opisom greške, pa će biti spriječena njihova dalja obrada”, navodi se u saopštenju PKCG.

Odbor Udruženja špeditera razmatrao je poslovanje u toj oblasti, novine u ralizaciji poslova posredstvom informacionog sistema Uprave carina, kao i mogućnosti uključivanja u projekat Erasmus namijenjen preduzetnicima početnicima.

Predstavnici Uprave carina upoznali su članove odbora sa popunjavanjem jedinstvene carinske isprave (JCI) u skladu sa nadogradnjom carinskog informacionog sistema.

“Izmjene u CIS-u odnose se na novine u vezi sa porezom na kafu, zatim na centralnu evidenciju licenci i odobrenja (R54) i nadogradnju elektronske razmjene podataka”, rekli su iz PKCG.

Centralna evidencija licenci i odobrenja (R54) je projekat urađen sa Svjetskom bankom (SB), čiji je cilj da smanji dokumentaciju koju špediteri podnose Upravi carina kao priložene isprave, što im olakšava poslovanje.

Sekretar Odbora Udruženja špeditera, Miljan Šestović je, predstavljajući informaciju o privrednim kretanjima sa osvrtom na poslovanje u oblasti logistike i špedicije, kazao da je u Crnoj Gori 126 privrednih subjekata sa licencom za obavljanje poslova zastupanja pred carinskim organom.

On je naveo da 42 odsto njih ostvaruje prihode do 100 hiljada eura, 22 odsto između 100 hiljada i 500 hiljada, a 19 odsto više od milion.

Radi se o sektoru koji karakteriše niska kreditna zaduženost.

Iz PKCG su podsjetili da špediteri kao najveći problem u poslovanju najčešće navode nepovoljno pravno i tržišno okruženje.

Na meti njihovih kritika, kako je saopšeno iz PKCG, su najviše zakoni o privrednim društvima i radu i Carinski zakon.

Bonus video: