Tivat: Gdje Milo i Brano okom, tu Novosel skokom

Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koju kao predlagač potpisuje Novosel, ide pred odbornike na sjednici SO Tivat u ponedjeljak, a na njenoj sadržini koja ide u prilog graditeljima stanova, Novoselu bi mogli da pozavide i premijer Milo Đukanović i ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović
100 pregleda 16 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.07.2015. 12:32h

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) predložio je novu opštinsku Odluku o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja maksimalno stimuliše gradnju stanova za prodaju na tržištu, a kakvi se u crnogorskoj praksi, sakrivaju pod sintagmama pansioni, tursitičke vile, kondo i apart-hoteli.

Odluka koju kao predlagač potpisuje Novosel, ide pred odbornike na sjednici SO Tivat u ponedjeljak, a na njenoj sadržini koja ide u prilog graditeljima stanova, Novoselu bi mogli da pozavide i premijer Milo Đukanović i ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović, poznati po svojoj širokoj i otvorenoj ruci u davanju povlastica „strateškim investitorima“.

Naime, u članu 19. odluke, propisuje se umanjenje obračuna za komunalije za čak 70 odsto za sve koji ubuduće u Tivtu (prostorno najmanjoj opštini u Crnoj Gori) budu gradili „primarne ugostiteljske objekte: garni hotel, apart hotel, kondo-hotel“. Po tome su oni što grade stanove za prodaju na tržištu koje vlasnici iznamljuju drugima kada ih sami ne koriste pod plaštom kondo ili apart-hotela, izjednačeni u povlasticama sa svima koji bi možda u Tivtu mogli i pomisliti da otvore neku fabriku ili sličan proizvodno-servisni pogon.

Graditeljima "pansiona, motela, hostela i turističkih vila“ Novoselova administracija namjerava upola smanjiti obavezu za plaćanje komunalija.

Gradonačelnik je spreman da „oprosti“ i 40 posto iznosa komunalija onima koji grade stambene objekte površine do 250 kvadrata. Tako će, ako ova odluka neizmijenjena proše na Skupštini, Tivćani koji grade objekte veličine prodsječne porodične kuće, ubuduće komunalije, zavisno od zone gdje se građevina nalazi, plaćati od 36 do 126 eura po kvadrata. Investitori pansiona, hostela, motela i turističkih vila prolaze jeftinije i njihova obaveza iznosi od 30 do 105 eura po kvadratu, dok oni što će graditi apart, garni i kondo hotele moraće da plate od 18 do maksimalno 63 eura po kvadratu.

„Ideja vodilja je uklanjanje razlike između stambenih i poslovnih objekata u pogledu visine plaćanja naknade za komunalno opremanje. Ovo je prelazno rješenje za poštovanje uputa da postepeno nestane razlika između stambenih i poslovnih objekata” poručili su iz Novosleove administracije tokom trajanja javne rasprave o novoj Odluci komunalijama.

Tada međutim, niko nije spominjao da će se graditeljima stanova za tržište što se kriju iza raznih sintagmi o kondo i apart hotelima I turističkim vilama, omogućiti ogromne povlastice.

Na takve namjere Novosela međutim, saglasnost je formalno dala i Vlada Crne Gore, pa sad tivatskom gradonačelniku preostaje još da samo u to “ubijedi” i 17 odbornika u 33 članom lokalnom parlamentu na sjednici u ponedjeljak.

Bonus video: