Čekaju šest godina da usele u stanove, a fali 400.000 za zgradu

Stotinu barskih prosvjetara i zdravstvenih radnika šest godina čeka na useljenje u zgradu u Makedonskom naselju
197 pregleda 0 komentar(a)
protest, prosvjetari, Bar, Foto: Anto Baković
protest, prosvjetari, Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 03.07.2015. 08:16h

Stotinu barskih radnika prosvjete i zdravstva šest godina čekaju da se usele u sada već famoznu zgradu A6 u Makedonskom naselju. Na mirnom protestu ispred ovih zgrada, juče im je rečeno da nedostaje oko 400.000 eura za završetak zgrade i raščišćavanje spora oko uknjižbe stanova u barskom katastru, gdje je uračunat i dug od oko 200.000 za urađeno.

Na skupu, na kojem nije bilo predstavnika investitora zgrade, ministarstava prosvjete i zdravstva i Fonda zdravstva, čelnici Opštine i SO Bar dr Zoran Srzentić i Osman Subašić najavili su maksimalan angažman radi rješenja problema u katastru iako to nije ingerencija lokalne samouprave.

Predsjednik barskog sindikata prosvjete Mićo Baltić kazao je da su se u slučaju barskog Skadra na Bojani, u kojem je izvođač radova bio AD ZIB koji je sada u stečaju, vlasnici stanova obraćali svim mogučim instancama u državi, a da nijesu dobili nijedan valjani pisani odgovor, sem da za zavrpšetak zgrade treba 398.000 eura.

Predsjednik sindikata prosvjete Crne Gore Zvonko Pavićević ukazao je da je od ministra obaviješten da je spremno 200.000 eura za završetak radova, ali, uplate nema dok se u katastru ne izmijeni da Ministarstvo prosvjete nije vlasnik 50 posto stanova. Na ovih stotinu stanova su inače kao vlasnici 1/3 upisani sve troje investitora, iako je iz kvote Fond dobio samo tri stana.

Subašić je kazao da A6 odavno muči i lokalnu upravu, jer je zbog opštinskih garancija za nju , barska kasa bila u blokadi prvo milion i po eura lani, a nedavno po istom osnovu na ime kamata još 150.000 eura. „Zbog toga smo utužili Prvu banku”, kaže Subašić.

Sad je problem uknjižba stanova u barski katastar, jer tamo piše da je polovina Ministarstva prosvjete

Gradonačelnik je rekao da zgrada vrijedi deset miliona eura, a da u nju investitori do sada nijesu uložili ni centa, da je kreditor Prva banka, dok je Opština „iako nije ni finansijer ni investitor“ dala besplatno plac i komunalije „i još dva miliona eura na ime preuzetih obaveza po mjenici“.

“Dug je 200.000 eura na ime neplaćenih izvršenih radova i još 198.000 eura za poslove koje treba završiti, asfaltiranje oko zgrade, završetak instalacija... Nabavljeni su i vrata i liftovi, a izvođač u lift neće da ugradi ključni dio dok mu se ne plati 60.000 eura. Zbog zgrade smo imali pet sastanaka u Vladi sa ministrima; od prvog dana otkako smo u Opštini Subašić i ja se bavimo ovim, ja imam i dodatnu ljudsku obavezu prema kolegama iz barske bolnice”, rekao je dr Srzentić.

Kupac stana u zgradi i odbornik Demos u SO dr Srđan Kalinić naglasio je da se kupci šest godina sastaju „i novine stalno pišu, i od toga nema ništa“.

“Cijena kvadrata je počela od 400 eura a stigla na 700 uz ucjenu „uzmi ili ostavi“. Meni je rata za dvosoban stan 426 eura, ko to može da plati ako ima samo platu kao prihod. U ugovoru je prvo pisalo da otplata stambenih kredita počinje od dana useljenja, da bi kasnije aneks uveo grejs period. Sigurno će bit tužbi kada se sve ovo završi”, istakao je dr Kalinić.

Predsjednik sindikata OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ iz Đuravaca Nikola Mirjačić zatražio je da mu se kaže gdje su ključevi stanova, napominjući da cijeli Bar bruji kako je problem oko uknjižbe izbio zbog dozidanih 11 stanova, „gdje je bilo falsifikata dokumenata“.

Dr Snežana Labović kazala je da joj je kroz aneks ugovora kredit porastao za 1.900 eura, „a stan mi je manji za četiri kvadrata, i u kakvom sam minusu a dajoš nismo uselili“.

Unkašević: U stanove ulazimo 14. avgusta, bez obzira na sve

Dragan Unkašević najavio je novo okupljanje za 14. avgust kada će kupci, bez obzira „dobili ključeve tada ili ne“, ući u stanove. “Što se tiče dozidanih stanova, neka ih, hvala Bogu da se ljudi kuće, dajte da se ovaj novac iz Ministarstva prosvjete što prije usmjeri da se plate završeni radovi”, poručio je Unkašević.

Predsjednik sindikata barske bolnice dr Igor Karišik rekao je da ovi radnici sada treba da kupe ove stanove „od para koje nemamo“. Ističući da nakon aneksa ugovora sa bankom, niko od njih više ne može dobiti bilo kakav kredit, on je kazao da su svi vjerovali da će rata biti 250 eura, „a sada je već 450“.

Bonus video: