Medojević: DF podržava predlog da se izmjeni i dopuni Zakon o budžetu za 2015. godinu

Poslanik DF-a Nebojša Medojević saopštio je da podržavaju predlog Damjanovića iz dva razloga od kojih je prvi opoziciona solidarnost ,a drugi što je dugove Kolašina napravila prethodna vlast koju su “vršili DPS i njegovi sateliti “i što nova vlast u kojoj je DF dobio najviše glasova na lokalnim izborima nije odgovorna za nastale dugove
8 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.07.2015. 14:31h

Demokratski front (DF) podržaće predlog poslanika SNP Aleksandar Damjanović da se izmjeni i dopuni zakon o budžetu za 2015. godinu kako bi se obezbijedilo sedam miliona eura koje bi se usmjerile Opštini Kolašin da refinasira dugove i odblokirao račun.

To je saopštio danas u ima DF-a poslanik Nebojša Medojević.

Damjanović je predložio da se rebalansom u članu 10 stavka za garancije sa 101,6 miliona uveća na 108,6 miliona i da se taj novac usmjeri Investiciono-razvojnom fondu za refinansiranje dugova i neizmirenih obaveza opštine Kolašin.

Poslanik DF Nebojša Medojević saopštio je da podržavaju predlog Damjanovića iz dva razloga od kojih je prvi opoziciona solidarnost ,a drugi što je dugove Kolašina napravila prethodna vlast koju su “vršili DPS i njegovi sateliti “i što nova vlast u kojoj je DF dobio najviše glasova na lokalnim izborima nije odgovorna za nastale dugove.

Medojević smatra da je ranija vlasti DPS -a u opštinama krije mnoge korupcionaške poslove iz kojih su pojedinci iz vrha stekli ličnu materijlanu korist ,te da se DF u predizbornoj kampanji u Kolasinu,Beranama i u svim drugim opštinama zalagao da se dugovi prethodnih vlasti ispitaju zbog osnovane sumnje da je najveći dio dugova zavrsio u džepovima korumpiranih funkcionera DPS ili je zloupotrebljen za kupovinu glasova po receptu iz afere “Snimak”.

Podsjetio je da je Koalcija Zdravo Berane podnijala krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Vuke golubovića, a da tužilaštvo ne reaguje.

“Svakom eventulnom preuzimanje dugova opština ili privatnih kompanija od starne države i budžeta trebalo da prethodi izvještaj DRI o nastalim dugovima” naglasio je Medojević.

On je najavioda će podnijeti amandman na predlog zakoan o budžetu kojim će tražiti obaveznu državnu revizija dugova opštine Kolasin prije preuzimanja dugova na teret budžeta i poreskih obveznika.

“Nemoralno je i neprihvatljivo da gradđani plaćaju dugove lokalnih samouprava koji su nastali korupcijom ili finansiranjem izbornih kampanja DPS, prije nego se utvrdi da li je bilo pljačke i lopovluka i da se dio dugova namiri od konfiskovane imovine korumpiranih lokalnih funkcionera” kazao je Medojević.

Damjanović je ranije kazao a nije predložio rebalans budžeta kako bi se stvorio pritisak na bilo koju partiju u parlamentu, već da se na sistemski način riješi dugovi koje je napravila prethodna vlast. Socijaldemokratska partija (SDP) ranije je najavila da planrana da inicira rebalans ovogodišnjeg državnog budžeta da bi se ispunio zaključak Vlade u vezi Kolašina.

Novac bi se iskoristio za plate zaposlenima u opštinskoj administraciji koji su u štrajku.

Zaposlenima u administraciji i Službi zaštite i spasavanja duguje se 12, a radnicima Centra za kulturu 16 plata.

Ove godine rebalans budžeta tražen je za isplatu otpremnina radnicima KAP-a i za rješavanje zahtjeve za starosnu penziju radnicima nekadašnjih državnih firmi koje su otišle u stečaj.

Iz Ministarstva finasija je tada najavljeno da neće biti rebalansa jer se sve obaveze izmiruju u skladu sa utvrđenom dinamikom.

Bonus video: