Stečaj u Jadranskom brodogradilištu Bijela, Ostojić mijenja Tušupa

Dugovanja Brodogradilišta su velika, jer i radnici potražuju dvije i po plate, zimnicu, stanarinu
277 pregleda 15 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.06.2015. 19:22h

Privredni sud u Podgorici odlučio je danas da pokrene stečajni postupak u kompaniji Jadransko brodogradilište Bijela AD.

To je Radiju Jadran potvrdio izvršni direktor Petar Tušup, koga će već od sjutra zamjeniti novoimenovani stečajni upravnik Žarko Ostojić.

"Poreska uprava podnijela je predlog Sudu za uvođenje stečaja zbog ogromnog duga za poreze i doprinose", kazao je za Radio Jadran Tušup, navodeći da taj dug iznosi oko šest miliona eura.

Mjesecima unazad poslovanje ove kompanije bilo je izuzetno teško zbog problema sa likvidnošću, remonta kojeg su sami morali da finansiraju, a sindikalna organizacija je sazvala za sjutra press povodom uvođenja stečaja, očekujući i dolazak stečajnog upravnika, kome će saopštiti svoje zahtjeve, piše Radio Jadran

U kompaniji je sada zaposleno 392 radnika, a za njih 126 upravo danas je bio posljednji radni dan, jer su dobili otpremnine, za što je sredstva obezbijedila Vlada.

Još 60 do 70 radnika stiču ove godine pravo na penziju i vjerovatno će biti zbrinuti.

Ostali radnici biće angažovani ili će dobiti otkaze i biti na Birou, sve zavisi šta procijeni i odluči stečajni upravnik. Na remontu je sada nekoliko brodova i svakako posao treba okončati, piše Radio Jadran.

Dugovanja Brodogradilišta su velika, jer i radnici potražuju dvije i po plate, zimnicu, stanarinu.

Koliko tačno kompanija duguje njima i drugim povjeriocima utvrdiće stečajni upravnik, baš kao i to kolika je vrijednost imovine.

Kompanija posjeduje preko 100 hiljada kvadrata zemljišta, vrijedne gatove, dizalice, a samo mali i veliki dok na tržištu danas vrijede oko 10 miliona eura, podsjeća radio Jadran.

Jadransko brodogradilište Bijela doskora je bilo veoma konkurentno i ugledno na Mediteranu. Nijesu uspjela četiri tendera za njegovu privatizaciju i stečaj se gotovo očekivao svakog dana.

Bonus video: