Montenegro erlajnz od januara do juna prevezao 200.000 putnika

Rast je zabilježen je i na destinacijama ka Frankfurtu 15 odsto, Londonu 14 odsto i Cirihu pet odsto, dok su Rim, Ljubljana i Beč ostali na istom nivou kao i prošle godine
0 komentar(a)
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.06.2015. 13:51h

Montenegro erlajnz (MA) je od početka godine do 15. juna prevezao skoro 200 hiljada putnika, što je sedam odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je komercijalni direktor kompanije, Predrag Marković.

Iz kompanije su saopštili da posebno ohrabruje činjenica da je ostvaren rast u sve tri kategorije saobraćaja.

U redovnom saobraćaju ostvaren je rast u broju prevezenih putnika tri odsto u odnosu na isti period prošle godine. U code share saobraćaju ostvaren je rast od osam odsto, a u čarter saobraćaju čak 63 odsto.

“Kada je riječ o destinacijama na kojima kompanija realizuje svoj redovan saobraćaj, važno je napomenuti da je, i pored otežanih uslova poslovanja na tržištu Srbije, MA prevezao osam odsto, odnosno 7,55 hiljada putnika više iz/ka Beogradu, u odnosu na isti period prošle godine”, dodao je Marković.

Najveći rast u broju prevezenih putnika u redovnom saobraćaju zabilježen je na linijama prema Parizu i Dizeldorfu, preko 50 odsto, dok je na liniji za Kopenhagen veći 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Rast je zabilježen je i na destinacijama ka Frankfurtu 15 odsto, Londonu 14 odsto i Cirihu pet odsto, dok su Rim, Ljubljana i Beč ostali na istom nivou kao i prošle godine.

Marković je, kada je riječ o ruskom tržištu, saopštio da je zbog devalvacije rublje, koja je u pojedinim periodima iznosila čak 80 odsto, slabljenja kupovne moći građana, kao i ukupnog smanjenja turističkih kretanja u Rusiji, došlo do očekivanog pada u broju prevezenih putnika sa tog tržišta za petinu.

On je ocijenio da je nezahvalno bilo šta prognozirati, iako su najave za aktuelnu turističku sezonu nešto bolje, zbog čestih promjena kursa valute koja i dalje prouzrokuju kasno rezervisanje putovanja.

Novitet na tom tržištu jeste da je prvi put uvedena redovna linija za Sankt Peterburg, čija je realizacija saobraćaja počela 9. juna i trajaće do 26. septembra.

„Uvođenje postojeće redovne linije, pokazalo se komercijalno opravdano, budući da popunjenost putničke kabine trenutno iznosi preko 75 odsto, što stvara preduslov za dalji razvoj te destinacije na još kvalitetniji način“, smatra Marković.

Rastu broja prevezenih putnika u čarter saobraćaju, kako je saopšteno, u najvećoj mjeri doprinijela je ugovorena serija čarter letova ka Njemačkoj, odnosno ka Berlinu, Lajpcigu, Štutgartu, Nirnbergu, Dizeldorfu i Hanoveru.

“MA će kao i do sada i u budućem periodu kontinuirano i posvećeno raditi na unaprijeđenju avio-dostupnosti naše zemlje, dovođenju što više stranih gostiju, a sve u skladu sa potrebama turističke privrede“, zaključio je Marković.

Bonus video: