Amandman Damjanovića: Penzionerima ograničiti rad

“Uz to, otklanja se diskriminacija prema onima koji sa 67 godina po sili zakona moraju da se penzionišu jer ne mogu da se, za razliku od nekih drugih, “sporazumiju” sa poslodavcem o mogućnosti produžetka radnog odnosa”, obrazložio je Damjanović
60 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.06.2015. 18:10h

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović amandmanom na predlog dopuna Zakona o radu tražio je da se ukine mogućnost da poslodavac i zaposleni koji je stekao uslov za penzionisanje sporazumno mogu produžiti radni odnos.

Damjanović je obrazložio da je na tržištu radne snage veliki broj kvalifikovanih mladih nezaposlenih ljudi, te da bi se usvajanjem amandmana na taj način oslobodio veći broj radnih mjesta.

“Uz to, otklanja se diskriminacija prema onima koji sa 67 godina po sili zakona moraju da se penzionišu jer ne mogu da se, za razliku od nekih drugih, “sporazumiju” sa poslodavcem o mogućnosti produžetka radnog odnosa”, obrazložio je Damjanović.

DF je predložio dopune Zakona o radu da bi se preciznije definisale odredbe tog akta kako bi se izbjeglo da radnici i nakon dvije godine rada kod poslodavca budu uskraćeni za ugovore o radu na neodređeno vrijeme i nastavljaju da rade na određeno posredstvom Agencija za zapošljavanje.

DF je predložio da agencija može kod poslodavca angažovati radnika na određeno zbog povećanog obima posla maksimalno do 10 odsto ukupnog broja zaposlenih i to na period od pola godine.

Predlog DF-a uvršten je u dnevni red sjednice proljećnog zasjedanja glasovima opozicije i manje članice vladajuće koalicije SDP-a. Ove partije mogu obezbijediti i većinu za usvajanje.

Bonus video: