Na primorju izdati prekršajni nalazi veći od 388.000 eura

„Posebna pažnja je bila usmjerena na nadzor kupališta u pogledu ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova, spasilačke službe, postavljanja uređaja i opreme, izdavanja fiskalnih računa za usluge plažnog mobilijara, oslobođenog dijela kupališta od plažnog mobiljara i slično“, dodaje se u saopštenju Uprave
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.06.2015. 15:20h

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove u pojačanom nadzoru na primorju, tokom protekle dvije sedmice, izadali su 1.160 prekršajnih naloga u iznosu od 388.420 eura.

Kako je saopšteno iz Uprave, izvršena je 3.151 kontrola, u kojima je utvrđeno 1.744 nepravilnosti.

„Zbog počinjenih prekršaja, inspektori su izdali 1.160 prekršajnih naloga u iznosu od 388.420 eura. Izvršeno je pečaćenje 12 objekata i uklonjeno je 11 objekata“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave su naveli da se, realizirajući planirane aktivnosti, doprinosi zaštiti bezbjednosti i zdravlja potrošača, i legalnog prometa roba i usluga, zapošljavanja, zaštiti prostora i životne sredine, što će doprinijeti smanjenju sive ekonomije na tržištu, kao i podizanju kvaliteta turističke sezone.

U prethodnom periodu aktivnosti su bile usmjerene na nadzor u ugostiteljstvu, trgovini i zanatstvu u pogledu ispunjenosti uslova za vršenje djelatnosti, izdavanja fiskalnih računa, utvrđivanja porijekla robe i zapošljavanja.

„Posebna pažnja je bila usmjerena na nadzor kupališta u pogledu ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova, spasilačke službe, postavljanja uređaja i opreme, izdavanja fiskalnih računa za usluge plažnog mobilijara, oslobođenog dijela kupališta od plažnog mobiljara i slično“, dodaje se u saopštenju Uprave.

Kako se navodi, znatan broj inspekcijskih kontrola izvršen je i u dijelu radnih odnosa i zaštite na radu, kao i u dijelu postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra bez prethodno pribavljenog odobrenja.

Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosile na neposjedovanje ili nepotpune deklaracije na namirnicama, neizdavanje računa, neisticanje obavještenja o pravu potrošača na reklamaciju i nepropisano vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe i pružanju trgovinskih usluga.

Nepravilnosti su se odnosile i na sanitarno-higijenske nedostatke u većim objektima, kao i neposjedovanje sanitarnih knjižica subjekata u poslovanju sa hranom, roba sa isteklim rokom, kao i na postavljanje privremenih objekata bez prethodno pribavljenog odobrenja – rješenja od JP Morsko dobro.

„U prethodnom periodu, koordinacioni tim je primio veliki broj prijava građana koje su se odnosile na nepoštovanje pravila oslobođenja kupališta od plažnog mobilijara 50-50 odsto, postavljanja turističkih panoa i prodaju brodskih i izletničkih karata po ulici, prijava na poslodavce i nepoštovanja radnih prava zaposlenih, neizdavanje računa i slično“, ukazali su iz Uprave.

Prema njihovim riječima, ostvarena je intezivna saradnja sa predstavnicima Komunalne policije sa kojima su se sprovodile zajedničke aktivnosti na terenu, kao i sa predstavnicima Javnog preduzeća Morsko dobra.

Koordinacioni tim za praćenje turističke sezone je od 15. maja, kada je i počeo pojačani nadzor, održao sedam sastanaka kojima su prisustvovali koordinatori svih opština, predstavnici komunalnih policija po opštinama i predstavnik Javnog preduzeća Morsko dobra.

U narednom periodu, inspekcijski nadzor će, između ostalog, biti usmjeren na promet robe i pružanja usluga na šetalištima i plažama i rad privremenih ugostiteljskih i trgovinskih objekata.

Bonus video: