Privatizacije tajne, glasanja nije bilo

Iz objašnjenja se može zaključiti da je odluku o tajnosti 13 privatizacija donio Milo Đukanović ili neko koga je on ovlastio
52 pregleda 14 komentar(a)
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Foto: Boris Pejović
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.06.2015. 15:00h

Na prvoj narednoj sjednici Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte biće riječi o rješenjima kojim su određeni stepeni tajnosti podataka za nekoliko privatizacionih postupaka, kazao je “Vijestima” sekretar Savjeta za privatizaciju Aleksandar Tičić.

On nije odgovorio na pitanja kojeg dana i na kojoj sjednici je donijeta odluka da se postupak 13 privatizacija proglasi tajnim, ko je od članova Savjeta prisustvovao sjednici i ko je glasao za usvajanje takve odluke.

Umjesto toga navedeno je: “Takođe želim da vas obavijestim da postupak kojim je određen stepen tajnosti regulisan Zakonom o tajnosti podataka. Član 15 navedenog zakona, sadrži odgovor na Vaše pitanje”.

U članu 15 ovog zakona piše: “Ovlašćena lica za određivanje stepena tajnosti podataka 'tajno', 'povjerljivo' i 'interno' su starješine organa iz člana 2 ovog zakona, odnosno lica koja on odredi”.

U članu 2 se navodi da po ovom zakonu postupaju “državni organi, organi državne uprave, organi jedinica lokalne samouprave i druga pravna lica kojima je povjereno vršenje javnih ovlašćenja”.

Ovo znači da je odluku o tajnosti 13 privatizacija donio starješina organa - Savjeta za privatizaciju Milo Đukanović ili “lice koje je on odredio”, odnosno da Savjet nije ni glasao o tome.

“Napominjem da je zahtjev za tajnost podataka iniciran od strane svih predstavnika tenderskih komisija, a da je razloge u nekoliko slučajeva kako na samoj sjednici Savjeta tako i javno iznio predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju gospodin Branko Vujović”, naveo je Tičić.

Član Savjeta i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković ranije je kazao da nije upoznat da je Savjet donio takvu odluku i da o njoj nije bilo glasanja i da će na prvoj narednoj sjednici tražili obrazloženje.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je prije mjesec saopštila da je Savjet stavio oznaku tajnosti na 13 postupaka privatizacija, a na listi su kompanije poput Montenegro Airlinesa, Instituta „Simo Milošević“, hotelskih grupa Budvanska i Ulcinjska rivijera, Novi duvanski kombinat, Montenegro Defence Industry, Pošta Crne Gore, kao i čitav pregovarački postupak Vlade i italijanske firme A2A u vezi s novim ugovorom o upravljanju Elektroprivredom Crne Gore.

MANS smatra da se ovom odlukom otvora prostor Vladi da državne kompanije daleko od očiju javnosti “lakše rasproda ispod svake tržišne vrijednosti i bukvalno pokloni sumnjivim licima i kompanijama, koje ili nemaju dovoljno kapitala za stvarna ulaganja ili se sumnjiče za kriminalne radnje”.

Bonus video: