Damjanović traži rebalans budžeta

Damjanović je predložio da se rebalansom u članu 10 stavka za garancije sa 101,6 miliona uveća na 108,6 miliona i da se taj novac usmjeri Investiciono-razvojnom fondu za refinansiranje dugova i neizmirenih obaveza opštine Kolašin
11 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.06.2015. 10:52h

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović predao je u skupštinsku porceduru izmjene i dopune zakona o budžetu za 2015. godinu kako bi se obezbijedilo sedam miliona eura koje bi se usmjerile Opštini Kolašin da refinasira dugove i odblokira račun.

Damjanović je predložio da se rebalansom u članu 10 stavka za garancije sa 101,6 miliona uveća na 108,6 miliona i da se taj novac usmjeri Investiciono-razvojnom fondu za refinansiranje dugova i neizmirenih obaveza opštine Kolašin.

"Očekujem da se predlog izmjena zakona po hitnom postupku razmotri na Odboru za ekonomiju i na plenumu kako bi se stvori uslovi da se riješi velika kriza Opštine Kolašin koja traje zbog neizvršenja zaključka Vlade kojim je eksplicitno naloženo da se riješi problem dugovanja opštine Kolašin time što će država dati garancije i opštine da se zadužiti sedma miliona eura", rekao je Damjanović novinarima u Skupštini.

On je kazao da nije predložio rebalans budžeta kako bi se stvorio pritisak na bilo koju partiju u parlamentu, već da se na sistemski način riješi dugovi koje je napravila prethodna vlast.

Socijaldemokratska partija (SDP) ranije je najavila da planrana da inicira rebalans ovogodišnjeg državnog budžeta da bi se ispunio zaključak Vlade u vezi Kolašina.

Novac bi se iskoristio za plate zaposlenima u opštinskoj administraciji koji su u štrajku.

Zaposlenima u administraciji i Službi zaštite i spasavanja duguje se 12, a radnicima Centra za kulturu 16 plata. Ove godine rebalans budžeta tražen je za isplatu otpremnina radnicima KAP-a i za rješavanje zahtjeve za starosnu penziju radnicima nekadašnjih državnih firmi koje su otišle u stečaj.

Iz Ministarstva finasija je tada najavljeno da neće biti rebalansa jer se sve obaveze izmiruju u skladu sa utvrđenom dinamikom.

Bonus video: