Bivši radnici i kooperanti mljekare "Nika" štrajk sele u Podgoricu

"Da vidimo da li će se, kada nas vide, udostojiti da nas prime ministri poljoprivrede i rada i socijalnog staranja. Vidimo da su pojedine firme koje su privatizovane na neki grublji način došli do svojih prava, a mi ćemo pokušati da to ostvarimo mirnim putem", kazao je u ime okupljenih radnika i kooperanata Branko Delibašić
109 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2015. 10:36h

Bivši radnici nikšićke mljekare "Nika" zajedno sa kooperantima, njih oko 40, okupili su se danas ispred zgrade Opštine Nikšić u znak protesta što se njihovi problemi ne rješavaju.

Kako su najavili 1. jula kreću sa protestima ispred ministarstava poljoprivrede i rada i socijalnog staranja gdje će biti u periodu od 11 do 17 časova. Radnici traže da im se isplate potraživanja, blizu 183.000 eura za neisplaćene zarade i oko 798.000 na ime poreza i doprinosa, dok se kooperantima duguje blizu 247.000 eura.

"Da vidimo da li će se, kada nas vide, udostojiti da nas prime ministri poljoprivrede i rada i socijalnog staranja. Vidimo da su pojedine firme koje su privatizovane na neki grublji način došli do svojih prava, a mi ćemo pokušati da to ostvarimo mirnim putem", kazao je u ime okupljenih radnika i kooperanata Branko Delibašić.

Podsjetio je da 13. jula ističe rok za podnošenja plana za reorganizaciju nakon čega slijedi ili reorganizacija ili bankrot. Prema njegovim riječima jedna domaća firma treba da podnese plan reorganizacije, a pitanje je da li će taj plan biti prihvaćen.

"Želimo da stavimo do znanja da smo spremni da se borima da nam se isplate potraživanja koja nam se duguju, kao i neuplaćeni radni staž zbog kojeg 35 ljudi mljekare i bivših radnika "Agroprodukta" ne mogu da ostvare svoja prava na starosnu penziju i to ne greškom radnika nego stečajnog upravnika i sudije koji tada nijesu dostavili pojedinačna rješenja i sad nam to koči da ostvarimo svoja prava", kazao je Delibašić i podsjetio da su riječi bivšeg vlasnika Aleksandra Božovića da ima moralnu obavezu da ih isplati bile samo prazna obećanja.

Na dopise upućene resornim ministrima kao i predsjedniku Privrednog suda niko im nije odgovorio.

"Bivši vlasnik se ne pojavljuje, on završava svoje poslove. Sve što je uradio uradio je smišljeno. On i dalje nastavlja da radi sa firmama koje se vode na njegove bliske rođake", kazao je Delibašić.

Odbor povjerilaca "Nika" prihvatio je potraživanja u iznosu od 5,1 milion eura, dok je 236.000 eura osporio. Stečaj u mljekaru, čija je imovina procijenjena na 4,8 miliona eura, je uveden 13.marta na zahtjev vlasnika Aleksandra Božovića.

Kooperanti su isporuku mlijeka obustavili 5 .oktobra prošle godine, a mjesec kasnije je prekinuta proizvodnja. Radnici, koji od novembra protestuju u krugu fabrike, od 2013. godine nijesu primali plate, dok im radni staž nije povezan pet i po godina.

Prošlog mjeseca, 20. maja, uveden je stečaj i u firmi "Nika pro", koju je osnovala "Nika" i gdje je bilo zaposleno šest radnika koji su nakon uvođenja stečaja završili na Biro rada.

Galerija

Bonus video: