Od Vlade i djeca bolje računaju

Bojanić poručuje da je državna pomoć u 2014. 73, a Vlada 28 miliona eura
57 pregleda 12 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.06.2015. 06:37h

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić smatra da je objašnjenje Vlade da u državnu pomoć za prošlu godinu nije uračunala 45 miliona konvertovanja duga u akcijski kapital države zašto što je riječ o investiciji po tržišnim uslovima „stupidno saopštenje“.

„Da podsjetim javnost, te akcije je država platila po 7,65 eura u periodu kada se njihova cijena na tržištu hartija od vrijednosti kretala u rasponu od 2,5 do tri eura. Umjesto da ih na tržištu, ako nam uopšte trebaju, plati nekih 15-ak miliona Vlada ih je, nažalost, u naše ime i za naš račun platila 45 miliona. I pored svega, ta ista Vlada ima drskosti da nas ubjeđuje u ispravnost te odluke u koju ne bi povjerovalo ni dijete koje još "na prste" računa“, kazao je Bojanić.

Iz Vlade je objašnjeno da iznos koji se odnosi na konverziju duga EPCG u akcijski kapital nije ušao u godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći zato što je cijenjen princip tržišnog ulagača (MEIP - Market Economy Investor Principle) koji kaže da ako javne vlasti investiraju u privredno društvo pod uslovima koji bi bili prihvatljivi i privatnom investitoru koji posluje pod normalnim tržišnim uslovima, investicija se ne smatra državnom pomoći. Bojanić smatra da je Vlada morala uračunati 45 miliona jer je na to obavezuje Pravilnik o sadržaju godišnjeg izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoći gdje u članu 4 klasifikacija B1 piše da izvještaj sadrži “učešće u udjelu kapitala, uključujući konverziju duga u akcijski kapital. Dodaje da je po tom osnovu u izvještaju prikazana pomoć od 1,6 miliona eura Montenegro erlajnsu, odnosno, da je bila konverzija duga u akcijski kapital.

Vlada je izračunala da je dodijeljena državna pomoć prošle godine bila 28 miliona eura, dok je stav Bojanića da je ta cifra 73 miliona.

„Nevjerovatna je upornost Vlade da prvo lažiranim izvještajem o dodjeli državne pomoći u 2014. godini sakrije nezakonitu i po budžet štetnu konverziju jednostavno naplativog duga EPCG u iznosu od 45 miliona u dva odsto akcija, a nakon što su uhvaćeni na djelu to pokušaju objasniti stupidnim saopštenjem da se radi o investiciji pod normalnim tržišnim uslovima”, kazao je Bojanić.

Država je konverzijom duga sa 55 povećala udio na 57 odsto, a italijanski partner A2A je smanjio za dva odsto na 41,7 odsto.

Bonus video: