Korać: U dužničko ropstvo nas vodi gospodar države i naših života

“Vlada se ne zalaže za otvaranje novih proizvodnih subjekata i veće zapošljavanje svojih građana, jer je nerazumno da je oko 100 hiljada građana nezaposleno. Da bi obezbijedila redovnost isplate penzija, ova vlast će nas zaduživati svake godine”, kazao je Korać
1 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.06.2015. 12:42h

Partija udruženih penzionera i invalida (PUPI) zabrinuta je za položaj najstarije populacije, s obzirom na to da njih pet hiljada prima penziju oko 100 eura, da je ekonomija skoro uništena, a privatizacije, kako su naveli, pljačkaške.

Član Predsjedništva PUPI-a, Radisav Korać, rekao je da se stvara sve veći jaz između bogatih i siromašnih i gladnih građana zbog neznanja u ekonomiji, kao i da je teško znati i snaći se u liberalnoj ekonomiji.

On je kazao i da 61 hiljada penzionera prima iznos manji od prosječne penzije od 272,98 eura, a penzije koje se sada ostvaruju su i manje.

“Od ovih iznosa preživljava preko 200 hiljada građana, što čini jednu trećinu siromašnih i gladnih građana Crne Gore”, naveo je Korać u saopštenju.

Prema njegovim riječima, partokratija je očigledna i ona ubija sve napredne i kreativne potencijale Crne Gore. Nezavisni mediji i novinari se guše,a bez slobodnih medija i novinara nema demokratije ni slobode.

“U dužničko ropstvo nas vodi gospodar države i naših života. Diktator je uveo diktaturu, da bi spasio od odgovornosti sebe i svoje sljedbenike”, ocijenio je Korać.

Prema njegovim riječima, ekonomija je skoro uništena, a privatizacija pljačkaška.

“Stvoren je mafijaški klan koji drži pod kontrolom sve institucije sistema pa i građane. Crna Gora je postala privatna država. Organizovani kriminal je nekažnjen, na djelu je veleizdaja državnih i narodnih interesa”, ocijenio je Korać.

On je podsjetio da je prije 25 godina Jugoslavija, sa 21 milionom stanovnika, imala dug od 19 milijardi dolara, dok je Crna Gora danas dužna oko 2,5 milijardi eura sa 620 hiljada stanovnika.

“Svaki građanin je zadužen oko četiri hiljade USD, sa tendencijom daljeg zaduživanja, što nas vodi u dužničko ropstvo”, ocijenio je Korać.

Penzioneri, kako je naveo, moraju znati da Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja (PIO) nedostaje 35 odsto sredstava za isplatu penzija, sa tendencijom da taj procenat raste iz godine u godinu.

“Vlada se ne zalaže za otvaranje novih proizvodnih subjekata i veće zapošljavanje svojih građana, jer je nerazumno da je oko 100 hiljada građana nezaposleno. Da bi obezbijedila redovnost isplate penzija, ova vlast će nas zaduživati svake godine”, kazao je Korać.

On je naveo da je, prema saopštenim podacima, strani dug oko 58 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), unutrašnji preko 11 odsto, na šta treba dodati 130 miliona duga lokalnih samouprava, što iznosi blizu četiri odsto, pa je to ukupno oko 73 odsto BDP-a.

“Na javni dug kao državni treba dodati ogroman iznos od 494,4 miliona izdatih državnih garancija, što je posao za tužioca. Građani a naročito penzioneri osjećaju da im se iz džepa izvlači 185 miliona eura palih državnih garancija, gdje su čašćeni partneri Kombinata aluminijuma (KAP), Željezare ili Primorke Bar”, rekao je Korać i dodao da je i to posao za tužioca.

Prema njegovim riječima, za servisiranje duga je u zadnje tri godine plaćeno 1,23 milijarde EUR, od čega je na kamate preko 200 miliona, a u tom periodu BDP je porastao svega 1,64 odsto.

“Naredne godine na naplatu dospijeva 900 miliona dugova. Kako ćemo to platiti? Opet zaduživanjem”, rekao je Korać.

Penzioneri, kako je zaključio, moraju znati da će za 30-ak godina Fond PIO nestati, umjesto kojeg će se formirati privatni fondovi, koji će biti sigurni koliko i svako preduzeće ili banka poput “banke tete Dafine”.

Bonus video: