Afera više nema uticaj na Telekom

U izvještaju navedeno da su sporni ugovori od 7 miliona služili za “neispravne svrhe”
74 pregleda 9 komentar(a)
Telekom, Foto: Vesko Belojević
Telekom, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.06.2015. 17:45h

Istrage američkog ministarstva pravde i američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC), u vezi sa koruptivnim ugovorima koi se odnose na privatizaciju Telekoma Crna Gora, više nemaju uticaj na poslovanje te kompanije i njegovih vlasnika, piše u revizorskom izvještaju za 2014. godinu Crnogorskog telekoma.

Kako je navedeno, SEC je 24. januara 2014. godine dao instrukciju za prekid istraga jer su većinski vlasnici Crnogorskog telekoma, Dojče i Mađar telekom, platili kaznu od 95 miliona dolara i još oko 40 miliona za advokate i sudske troškove. Time je izbjegnut nastavak istrage i suđenje.

Američki istražni organi vodili su postupak protiv Dojče i Mađar telekoma, koji se kotiraju na američkoj berzi, zbog koruptivnih ugovora tokom privatizacije telekoma u Crnoj Gori i Makedoniji kojima je sa najmanje 7,3 miliona eura potkupljeno nekoliko najviših državnih zvaničnika.

U revizorskom izvještaju je navedeno da su istražitelji koje je angažovao Mađar telekom otkrili da postoje dokazi da su ti ugovori služili za “neispravne svrhe” i da nema dokaza da su korišćeni za legitimne svrhe.

Prema nalazima istrage, Mađar telekom je sporne milione uplatio na račune ofšor kompanija sa Mauricijusa i Sejšela - Fiesta, Activa, Sigma i Rawleigh.

Amerikanci su utvrdili da je za ugovor vezan za firmu Sigma najmanje 600 hiljada isplaćeno Ani Đukanović, sestri premijera Mila Đukanovića, za fiktivne konsultantske usluge oko reorganizacije. Firma Fiesta imala je poslovne veze za Atlas grupom Duška Kneževića.

U revizorskom izvještaju se navodi da će Crnogorski i Mađar telekom nastaviti saradnju sa tužilaštvima u Crnoj Gori i Makedoniji koji još vode istrage u vezi sa ovim ugovorima.

U izvještaju se podsjeća da je u toku revizije finansijskih izvještaja Mađar telekoma za 2005, kada je kupio većinski paket akcija Telekoma Crna Gora za 114 miliona eura, revozorska kuća “PricewaterhouseCoopers” otkrila tada dva ugovora “čija priroda i poslovne namjere nisu bile jasno iskazane”.

U februaru 2006. godine Odbor za reviziju Mađar telekoma je angažovao nezavisne istražitelje “White&Case LLP” kako bi obavili unutrašnju istragu.

Odbor za reviziju je 2. decembra 2009. godine dostavio izvještaj odboru direktora Mađar telekom.

”Kao što je i ranije navedeno, u slučaju pomenutih ugovora, nema dovoljno dokaza da se utvrdi da je 7 miliona eura troškova vezanih za četiri konsultantska ugovora napravljeno za legitimne poslovne svrhe, kao i da postoji potvrdan dokaz da su pomenuti troškovi služili u neispravne svrhe”, navedeno je u izvještaju.

Vrhovno državno tužilaštvo je 2007. zaključilo da ugovori “ne sadrže elemente koji se mogu protumačiti kao kriminalne radnje”, ali su istragu nastavili kada im je dostavljena nova dokumentacija iz istrage u Mađarskoj.

Posljednje dvije godine traje procedura da neko iz crnogorskog tužilaštva ode u SAD i preuzme dokumentaciju o ovom slučaju. Na to su više puta pozivali iz ambasade SAD u Podgorici. Dokumentacija je konačno krajem aprila ove godine stigla u specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju, a vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je obećao da niko neće biti zaštićen.

Pozajmili vlasniku 11 miliona

U izvještaju revizora Crnogorskog telekoma je navedeno da je ta kompanija svom većinskom vlasniku Mađar telekomu 19. marta prošle godine pozajmila 11 miliona eura na godinu sa kamatom od 2,2 odsto, plus tromjesečni euribor. Ova pozajmica data je iz depozita koje kompanije ima u bankama i koji su na kraju prošle godine iznosile 35 miliona eura.

Neto dobit kompanije prošle godine iznosila je 21,5 miliona eura i bila je za 2,7 miliona veća nego godinu ranije. Sva dobit podijeljena je kao dividenda.

Bonus video: