Radunović: Prečistiti tekst predloga zakona, ima mnogo kroatizama

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kazao je da se predloženim zakonom pokušava obezbijediti dogradnja sistema zaštite potrošača – korisnika finansijskih usluga, koji do sada u Crnoj Gori nije bio dobar
56 pregleda 4 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.06.2015. 13:42h

Poslanici su danas završili raspravu o predlozima zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga i izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), o kojima će se naknadno izjasniti.

Poslanik Liberalne partije (LPCG), Andrija Popović, je kao predlagač zakona o zaštiti potrošača korisnika finansijskih usluga koje pružaju banke i davaoci finansijskog lizinga, objasnio da bi se njegovim usvajanjem detaljno regulisala oblast koja je, zbog mogućnosti proizvoljnog tumačenja postojećih normi, godinama produkovala probleme ogromnom broju građana.

On je naveo da ima 40 do 50 hiljada građana koji su nastradali u nekoliko posljednjih godina zbog nesređenog finansijskog tržišta.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, kazao je da će taj politički savez podržati zakon, jer štiti građane od sitnih prevarantskih oglasa.

„Brojni građani su bili žrtve primamljivih ponuda banaka i lizing kuća, što se završavalo loše po njih. Ovim zakonom se obezbjeđuje transparentnost i smanjuje mogućnost prevara“, rekao je Radunović.

On je dodao da je predloženi tekst zakona hrvatska kopija i da bi trebalo prečistiti tekst, jer ima mnogo kroatizama.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kazao je da se predloženim zakonom pokušava obezbijediti dogradnja sistema zaštite potrošača – korisnika finansijskih usluga, koji do sada u Crnoj Gori nije bio dobar.

On smatra i da bi uloga Centralna banka (CBCG) morala biti mnogo aktivnija, kako bi se adekvatnim mjerama primorale banke da obavještavaju klijente o svim mogućim reperkusijama koje mogu očekivati.

„Jedan od drastičnih primjera koji su se dešavali u prethodnom periodu je slučaj jedne banke prema korisnicima stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima (CHF), koji su zbog nedovoljne obavještenosti, ćutanja institucija i skandaloznog ponašanja sudova, postali žrtve“, rekao je Damjanović.

Radovan Obradović iz Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je da je važno da se zakonom definišu jasni i precizni uslovi otplate kredita, s obzirom na to da su u ranijem periodu žiranti često dovođeni u nezavidan položaj, zbog izbjegavanja obaveze otplate zajma.

„Često se dešavalo i da su im dokumenti bili falsifikovani. Predloženim zakon bi se spriječile te zloupotrebe i obezbijedila kvalitetna zaštita“, naveo je Obradović.

Poslanik Hrvatske građanske inicijative (HGI), Ljerka Dragičević, smatra da CBCG radi manje nego što bi mogla.

„Neko mora da vodi našu politiku, a ne politiku stranih banaka. Moramo sebe zaštititi, a ne drugoga. Takvih koji su došli da zarade na nama ima 90 odsto, pa je vrijeme da im kažemo da je bilo dosta“, poručila je Dragičević.

Poslanik DF-a, Jelisava Kalezić, saopštila je da predloženim zakonom država ima priliku da zaštiti građane, pogotovo od eventualnog falsifikovanja ličnih dokumenata za potrebe uzimanja kredita ili žiriranja, što je u ranijem periodu često bio slučaj.

„Moramo se time pozabaviti. Država mora da zaštiti građane, a ne banke. Banke bi trebalo da idu na sud kada policija utvrdi da su odobrili kredit nekome ko je falsifikovao dokumenta“, saopštila je Kalezić.

Izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), u skladu sa predlogom Pozitivne Crne Gore, predviđaju da hrana za odojčad, oprema i odjeća za bebe uzrasta do dvije godine i dječje pelene budu oporezovane po nultoj stopi PDV-a, dok bi po višoj stopi od 27 odsto bili oporezovani mobilni telefoni skuplji od 100 EUR, putnička motorna vozila čija vrijednost prelazi 30 hiljada eura, plovila kao što su jahte, gliseri i skuteri, avioni i druge letjelice, osim onih koje koristi nacionalna aviokompanija, kao i satovi čija vrijednost prelazi 500 eura.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, kazao je da ta partija, kao predlagač, odbacuje Vladinu konstataciju da predložene izmjene i dopune nijesu obrazložene očekivanim budžetskim efektima.

On je rekao da je u obrazloženju navedeno da za njegovu primjenu nijesu potrebna dodatna sredstva iz budžeta, jer projekcije pokazuju da bi sredstva koja bi se prihodovala od više poreske stope na luksuznu robu bila dovoljna da pokriju minus, koji bi nastao po osnovu uvođenja nulte stope za opremu za bebe.

Poslanik DPS-a, Zoran Jelić, smatra da bi predložene izmjene i dopune mogle mogle imati negativne efekte na konkurentnost i da bi se više postiglo povećanjem stopa poreza na dobit i dohodak.

Perić je kazao da su u Pozitivnoj spremni da odustanu od dodatnog oporezivanja mobilnih telefona skupljih od 100 eura, putničkih motornih vozila čija vrijednost prelazi 30 hiljada eura, jahti, glisera i skutera, aviona i drugih letjelica, osim onih koje koristi nacionalna aviokompanija, kao i satova čija vrijednost prelazi 500 eura, ako je to uslov da njihov predlog dobije podršku.

Bonus video: