Bivši radnici Željezare najavili protest u Podgorici

Jedan od bivših radnika Željezare, Veljko Zvizdić, rekao je da posjeduju odluku Vlade iz 2011. godine u kojoj je precizirano da se Željezarcima i njihovim kolegama iz bivših pogona retroaktivno poveže radni staž
96 pregleda 2 komentar(a)
Veselin Perošević, Veljko Zvizdić, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Perošević, Veljko Zvizdić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 23.06.2015. 12:48h

Bivši radnici nekadašnje Željezare i njenih pogona okupiće se sjutra u 11 časova ispred Ministarstava ekonomije zbog toga što im još uvijek nije uplaćen beneficirani radni staž iako je Vlada o tome donijela odluku još 2011.godine.

"Tom odlukom su ministarstva ekonomije i finansija zadužuju da nam uplate retroaktivno beneficirani radni staž. Radi se o 102 radnika, od kojih su njih 78 ispunili uslov za penziju", kazao je Veljko Zvizdić, predstavnik tih radnika.

Prema riječima Veselina Peroševića obratili su se svim nadležnim institucijama tražeći od njih da se pomenuti protokol ispoštuje ali se to još nije dogodilo, a a rok za regulisanje prava na penziju, u skladu sa dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ističe 30. juna.

"Zbog toga smo prinuđeni da ova tri radna dana od 11 do 17 časova protestujemo ispred resornih ministarstava, a ako ne bude pomaka u ponedjeljak ćemo se okupiti ispred zgrade Vlade i odatle nećemo ići sve dok se to ne završi", kazao je Perošević.

Prema riječima Zvizdića stotinjak radnika koji su Željezaru napustili 2012.godine još uvijek čekaju da im se uplati pet mjeseci i 18 dana staža.

"Riječ je o periodu dok su ovi iz Toščelika prihvatili Željezaru. Veliki broj njih takođe ne može da reguliše penziju zbog neuplaćenih pet mjeseci i 18 dana staža", kazao je Zvizdić.

Perošević je podsjetio da su im nadležni iz resornih ministarstava prije pola godine obećali da će pomenutim radnicima biti uplaćen taj staž kako ne bi išli „od vrata do vrata“, ali se to još nije dogodilo.

"Što se tiče beneficiranog radnog staža to su trebali da uplate svima zajedno a ne grupno. Uplaćen je za prvu grupu radnika koji su otišli iz Željezare da bi ostvarili penziju, zatim naknadno za pojedine koji su ostali, i treći put su uplatili 2012. za radnike Toščelika koji su naknadno otišli iz Željezare", objasnio je Perošević.

Bonus video: