SDP: Vlada da dodijeli dugoročnu koncesiju Luci Kotor

"Luka Kotor, pri postojećoj vlasničkoj strukturi i organizaciji upravljanja, može dugoročno uspješno obavljati djelatnosti za čije obavljanje je osnovana, biti nosilac planirane dogradnje lučke infrastrukture za prihvat i najsavremenijih kruzera, kao i pokretač privrednog i ukupnog razvoja Opštine sufinansiranjem izgradnje najznačajnijih infrastrukturnih objekata“
57 pregleda 2 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.06.2015. 10:32h

Vlada bi trebalo da dodijeli dugoročnu koncesiju Luci Kotor za područje i djelatnost u dosadašnjem obimu, čime bi se stvorili uslovi za njen stabilan rad, ocijenjeno je iz kotorskog Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije (SDP).

U Opštinskom odboru SDP-a smatraju da bi se na taj način stvorili uslovi i za razvoj Kotora, kroz dalju valorizaciju njegovog kulturnog blaga, kao turističkog resursa.

Opštinski odbor SDP-a je na sjednici, koja je održana u petak, obavezao svoje članove koji se nalaze na pozicijama odlučivanja, posebno odbornike u Skupštini Opštine Kotor, funkcionere i namještenike u lokalnoj i državnoj upravi, da se maksimalno založe za održavanje većinskog vlasništva Opštine u Luci Kotor.

"Luka Kotor, pri postojećoj vlasničkoj strukturi i organizaciji upravljanja, može dugoročno uspješno obavljati djelatnosti za čije obavljanje je osnovana, biti nosilac planirane dogradnje lučke infrastrukture za prihvat i najsavremenijih kruzera, kao i pokretač privrednog i ukupnog razvoja Opštine sufinansiranjem izgradnje najznačajnijih infrastrukturnih objekata“, ocijenili su članovi Opštinskog odbora SDP-a.

Oni su na sjednici podsjetili na obavezu Luke Kotor da u narednom periodu „vrati pozajmicu“ ulaganjem u kulturna dobra, s obzirom na to da je obnova i nadogradnja gradske obale sa infrastrukturom nakon zemljotresa 1979. godine finansirana dijelom iz sredstava namijenjenih za obnovu i sanaciju kulturno-istorijskih spomenika.

Članovi Opštinskog odbora SDP-a su saopštili da su zabrinuti za budući status Luke Kotor, koju smatraju preduzećem od ključnog značaja za život i razvoj grada, zbog čega je neophodno obezbijediti uslove za njeno normalno funkcionisanje.

Oni su naveli da Luka ima istorijski i ekonomski značaj za Kotor i Boku kotorsku, kao i da operativna obala luke i njen akvatorij čini fizičku, funkcionalnu i ambijentalnu cjelinu sa gradom, kao prirodnim i kulturnim dobrom zaštićenim upisom na Listu svjetske baštine UNESCO–a.

Iz Opštinskog odbora SDP-a su podsjetili da je Skupština Opštine Kotor 1980. godine uvrstila gradsku luku u prioritetne objekte sanacije i da je 1983. operativna obala obnovljena, dograđena i infrastrukturno opremljena za prihvat plovila većeg gaza i dimenzija. Ona je u drugoj polovini 80-ih godina prošlog vijeka dobila status stalnog graničnog prelaza, a time i međunarodni značaj.

"Luka Kotor, koju je 1988. godine formirala Skupština Opštine, kojoj sada pripada 56,97 odsto vlasničkih prava u preduzeću, realizovala je sve planirane infrastrukturne projekte, odnosno dogradila marinski dio luke, terminal upravnu zgradu, što dokazuje da je i izrazito profitabilna firma“, zaključili su u Opštinskom odboru SDP-a.

Bonus video: