Braća na suprotnim stranama barikada

“Onoga dana kada smo probijali blokadu moja dva brata su bila zajedno sa drugim policajcima. A ja, sa rudarima. Bilo mi je neobično da se nađemo na ‘različitim’ stranama. Ali, oni služe zakon ove države, a ja tražim svoja prava i da se poštuje upravo taj zakon”
185 pregleda 15 komentar(a)
Ranko Bezmarković, Foto: Svetlana Mandić
Ranko Bezmarković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.06.2015. 05:17h

Rudari Boksita i mještani Župe su juče više puta isticali da policija nije kriva za blokadu saobraćajnice već njihovi nadležni koji su im to naredili.

“Nije njima lako. Stoje tamo i po kiši i po vjetru. Niko nije ljut na njih već na njihove nadležne. Oni samo rade svoj posao. Među njima je dosta naših prijatelja, rođaka, kumova”, kazao je jedan od rudara pokazujući rukom na policajce.

Posebno nije lako trojici Bezmarevića - dvojica u plavim uniformama u kordonu, a treći rudar.

“Onoga dana kada smo probijali blokadu moja dva brata su bila zajedno sa drugim policajcima. A ja, sa rudarima. Bilo mi je neobično da se nađemo na ‘različitim’ stranama. Ali, oni služe zakon ove države, a ja tražim svoja prava i da se poštuje upravo taj zakon”, kazao je rudar Ranko Bezmarević.

Priznaje da dok je sa kolegama “jurišao” da probije policijske blokade nije krajičkom oka gledao gdje mu se nalaze braća.

“Išao sam glavom bez obzira i srećom nijesam naletio na braću”, iskren je Bezmarević.

Grbović ugovorio sastanak u Podgorici

Radnici Rudnika boksita odlučiće danas da li prihvataju predlog da u Podgoricu idu na sastanke sa nadležnima koji im je zakazao predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.

„Grbović nam je kazao da je sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem i ministrima ekonomije i rada i socijalnog staranja, Vladimirom Kavarićem i Zoricom Kovačević, zakazao sastanak u 14 časova a sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem sat i po kasnije“, kazao je predstavnik radnika Mladen Đurović.

Rudari su prethodnih dana kazali da pristaju na sastanke sa svima koji im mogu pomoći, ali pod uslovom da ti sastanci budu u Nikšiću.

Radnici Boksita blokirani su peti dan na saobraćajnici u naselju Rubeža, kada je policija zaustavila oko 200 rudara koji su nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbiju ponudu Neksana, sa rudokopa Zagrad krenuli sa teškom mehanizacijom ka Podgorici. Radnici traže da Odbor povjerilaca promijeni odluku i prihvati ponudu Neksana o kupovini imovine za 4,4 miliona i socijalnom programu od 600 hiljada. Neksan je u petak dostavio novu ponudu.

“Svi nadležni prebacuju odgovornost na Odbor povjerilaca. Odluka Odbora povjerilaca je za nas neodgovorna i neozbiljna i za sva dalja dešavanja u Rudnicima njih troje iz Odbora snosiće odgovornost”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović.

Prema riječima Božidara Đilasa, rudari su obezbijedili vozilo koje će biti stalno u pripravnosti u slučaju da bilo kome od mještana Župe bude neophodan prevoz od i do blokade. Mještani Župe odložili su za sjutra protest zbog blokade puta za selo, zbog moguće najave da se problem riješi danas.

Jovanić za sjutra najavio tender

Stečajna uprava Boksita propremiće danas novi oglas za prodaju imovine te kompanije, koji će u utorak biti objavljen u medijima, najavio je sinoć predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić za RTCG.

On je naveo da će minimalna cijena od 8,5 miliona sa prethodnog tendera biti smanjena za 10 do 15 odsto. Najavio je da će se ići na što kraći rok za javljanje kupaca.

Bonus video: