U utorak novi tender za Boksite

"Svim zanteresovanim ponuđačima će biti omogućeno da se prijave na tender. Sada je obezbijeđen i pravni i poslovni smisao, jer je uporedo sa oglasom za prodaju imovine, objavljen i tender za davanje koncesija na boksitnu rudu", rekao je Jovanić
60 pregleda 3 komentar(a)
radnici Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandić
radnici Rudnika boksita, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.06.2015. 20:35h

Stečajna uprava nikšićkih Rudnika boksita pripremiće sjutra novi oglas za prodaju imovine te kompanije, koji će u utorak biti objavljen u medijima, najavio je predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić.

On je, u emisiji Okvir Radio Televizije Crne Gore (RTCG), kazao da će minimalna kupoprodajna cijena imovine Boksita, shodno zakonu, u novom oglasu biti umanjena deset do 15 odsto u odnosu na prethodni, na kojem je iznosila 8,5 miliona eura.

Prema toj računici, imovina Boksita će na novom tenderu biti ponuđena po cijeni od od 6,5 do sedam miliona eura. Jovanić je saopštio da će se vjerovatno ići na što kraći rok, kako bi se što prije riješila situacija i našao investitor za Boksite.

"Svim zanteresovanim ponuđačima će biti omogućeno da se prijave na tender. Sada je obezbijeđen i pravni i poslovni smisao, jer je uporedo sa oglasom za prodaju imovine, objavljen i tender za davanje koncesija na boksitnu rudu", rekao je Jovanić.

On je dodao da to ranije nije bilo usklađeno, što je, kako je kazao, vjerovetno bio razlog slabog interesovanja za kupovinu imovine Boksita.

Jovanić je saopštio da ovog puta očekuje veće interesovanje, s obzirom na to da ima najava nekoliko stranih investitora zainteresovanih za Boksite. On, međutim, nije želio da kaže o kojim investitorima je riječ.

On je, na pitanje da li nikšićke kompanija Neksan može konkurisati na tenderu, odgovorio da može, ukoliko dostavi kvalitetnu ponudu.

Članovi Odbora povjerilaca Rudnika boksita prošle sedmice su jednoglasno odbili ponudu Neksana, koji je za imovinu kompanije ponudio 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600.000 za rješavanje socijalnog programa.

Radnici Boksita su nakon toga, nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca, krenuli sa mehanizacijom sa rudokopa Zagrad prema Nikšiću i Podgorici, ali ih je u nikšićkom prigradskom naselju Rubeža zaustavila policija.

Blokada saobraćajnice u naselju Rubeža traje od četvrtka od 15 sati, čime je paralisan život 5.000 stanovnika 12 sela Župe nikšićke.

Jovanić je potvrdio da je za sjurtra u Podgorici u 15 sati i 30 minuta zakazao sastanak sa predstavnicima radnika Rudnika boksita i dodao da očekuje da će oni prihvatiti poziv na razgovore.

Radnici Bokista ranije su saopštili da će ujutro odlučiti da li će prihvatiti predlog da idu u Podgoricu na sastanke sa nadležima. Oni bi, ukoliko prihvate predlog, najprije trebalo da se sastanu sa potpredsjednikom Vlade, Vujicom Lazovićem i ministrima ekonomije i rada i socijalnog staranja, Vladimirom Kavarićem i Zoricom Kovačević, a nakon toga i sa Jovanićem.

Bonus video: