Radnici Vektra Boke se samorganizovali i nastavili da rade

Od Bokinih objekata u Herceg Novom još uvijek radi hotel Plaža u kojoj je smejšteno 50 tak gostiju, restoran Levanger u Igalu i parking bivšeg hotela Igalo
93 pregleda 1 komentar(a)
Vojo Miljanić, Vektra Boka AD, Foto: Slavica Kosić
Vojo Miljanić, Vektra Boka AD, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.06.2015. 12:38h

Radnici Vektra Boka AD su se samoorganizovali i nastavili da rade i nakon što je 12. juna uveden stečaj u tu kompaniju, a menagment napustio njihove objekte.

“Kao radnici koji su svoju egzistenciju vezali za “Boku“ i Herceg Novi nismo smjeli dozvoliti da gosti napuštaju naše objekte i na taj način ugroze turističku sezonu, ne samo u Herceg Novom, već i u Crnoj Gori, jer bi šteta bila nepopravljiva”, navodi se u saopštenju sindikalne organizacije Vektra Boka koje je potpisao predsjednik Vojo Miljanić, ističući da je “pitanje dana koliko će radnici još uspjeti da održe koliko-toliko nivo usluga”.

Od Bokinih objekata u Herceg Novom još uvijek radi hotel Plaža u kojoj je smejšteno 50 tak gostiju, restoran Levanger u Igalu i parking bivšeg hotela Igalo.

U saopštenju se podsjeća da im bivši poslodavac duguje 3 plate, 23 putna prevoza, 2 regresa, sudski presuđenu jednu razliku u platama i doprinose za skoro pet godina.

Radnici Vektra Boka zahtijevaju da im državni organi pruže garancije da će njihova potraživanja, koja ssu, kako ističu, pošteno zaradili, biti isplaćena u što kraćim i precizno utvrđenim rokovima.

Drugi zahtjev je da im se predoči kakva je budućnost „Boke“ i njenih objekata.

“Zahtjevamo da se sačuva „Boka“ i radna mjesta za radnjike i građane Herceg Novoga, jer ni mi, a ni građani Herceg Novoga, nismo krivi za uništenje ove kompanije. Nisu radnici krivi za lošu privatizaciju i za izbor partnera koji je tu privatizaciju trebao da sprovede u djelo, tako da država ni u kom slučaju ne smije biti amnestirana zbog neblagovremenoga djelovanja, jer su isti nanijeli štetu svim zaposlenima, i Herceg Novom kao turističkom gradu”, ističe se u saopštenju.

O nadležnih ministarstava traže “da posvete pažnju svakom radniku pojedinačno, ako je stekao pravo na penziju i želi da ga ostvari, da im se omogući to pravo po važećim zakonima. Ograničenost rokovima važećih zakonskih rješenja ne smije biti barijera da radnici to svoje pravo i ostvare”.

“Upozoravamo da, poslije svega što smo uradili poslednjih dana, nećemo prihvatiti bilo kakve nejasne odgovore ili odugovlačenje, jer smo sa svoje strane uradili sve što je bilo moguće da zaštitimo interese preduzeća, grada i države. Ukoliko zaključimo da se i dalje nastavlja sa odnosom kao do sada, sledeće naše odluke biće radikalne (obustava rada, štrajk, protestne šetnje), jer smo iscrpili sve mogućnosti da to riješimo na miran način, zaključuje se u saopštenju dodajući da su “sigurni smo da ćemo u tome imati podršku javnosti , građana Herceg Novog i Crne Gore”.

Bonus video: