Mještani Župe revoltirani: Nećemo da budemo taoci igre države i Boksita

"Stanje u nikšićkoj Župi je alatmantno. Od jutros iz Župe možemo otići jedino ako imamo krila", kazao je Radulović
181 pregleda 26 komentar(a)
Župa, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Župa, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.06.2015. 12:25h

Predstavnici nikšićke Župe i sindikata Rudnika boksita razgovarali su danas sa načelnikom CB Nikšić Miloradom Žižićem tražeći od odblokiraju glavnu saobraćajnicu prema gradu koja je u blokadi već tri dana.

"Predočili smo načelniku da ne želimo da budemo taoci igre države i Boksita. Već tri dana 5000 stanovnika je zatočeno i uskraćeno im je osnovno pravo na slobodno kretanje", kazao je Dragan Radulović, predstavnik mještana Župe.

Kazao je da su načelniku dali dva predloga kako bi se odblokirala saobraćajnica. Jedan je da se mehanizacija Boksita koju je policija spriječila da stigne do Podgorice pomjeri pola kilometra naprijed, prema prodavnici Miličića ili da se danas zakaže sjednica Odbora povjerilaca Boksita i da se pokuša riješiti situacija u Boksitima.

"Stanje u nikšićkoj Župi je alatmantno. Od jutros iz Župe možemo otići jedino ako imamo krila", kazao je Radulović.

Župljani su koristili alternativni put preko Dragovoljica koji je duži desetak kilometara, ali je i od sinoć blokiran kamenjem tako da im sada ostaje jedino put prema Krnovu koji je preko 40 kilometara duži od glavnog puta.

"Tim putem može se samo terenskim vozilima, a mi u Župi nemamo terenska vozila", kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima sinoć su trudnicu iz Župe preko planine "ladom nivom" vozili u grad da se porodi.

"Ako se ovo ne riješi Župljani ce kolektivno otići u stanicu policije u zatvor jer i sada smo u zatvoru. Ako su vozila Boksita tehnički neispravna ona se isključuju iz saobraćaja, a ne da se zaustave na sred puta i da se blokira saobracaj", kazao je Radulović.

Bonus video: