Gvozdenović u Skupštini lobira za Statisa i Savirisa

Na molbu ministra održan je sastanak o predlozima zakona o legalizaciji neformalnih objekata i morskom dobru, kažu u SNP-u
11 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.06.2015. 17:50h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović pokušava da nađe podršku da se u Skupštini CG izglasaju predlozi zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata i o morskom dobru. Podršku traži i za prolaz aneksa ugovora o zakupu Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, te ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula u opštini Herceg Novi. Ti ugovori, kojima Vlada želi da izađe u susret željamaPetrosa Statisa i Samiha Savirisa, predlozi zakona nemaju podršku opozicije i SDP -a.

Gvozdenović se juče sastao u Skupštini sa poslanicima kluba SNP-a. Razgovor na istu temu imao ranije i sa klubom SDP-a čija podrška će zavisiti od toga hoće li se uvažiti njihove sugestije.

Šef Kluba poslanika SNP-a Aleksandar Damjanović potvrdio je da su se sastali sa Gvozdenovićem.

“Na molbu ministra održan je sastanak u Klubu poslanika, na kome su uz ministra bili njegovi saradnici. Razgovarano je o predlozima zakona o legalizaciji neformalnih objekata i morskom dobru koji su već u skupštinskoj proceduri i načinu na koji bi se uz amandmansko djelovanje razmatrali na plenumu”, kazao je Damjanović, dodajući da su pričali o ugovorima za Sveti Stefan i Mamulu.

U ministarstvu nijesu mogli da govore o detaljima sastanka. Objasnili su da je riječ o prezentacijama koje su uobičajena praksa kada je riječ o važnim zakonima i projektima.

Predlog zakona o legalizaciji neformalih objekata u skupštinskim fiokama je skoro tri i po godine i njime treba da se riješi pitanje bespravne gradnje. Zvanično iz vlasti nikada nije objašnjeno zašto se toliko dugo čeka na usvajanje, dok su se u javnosti mogle čuti ocjene da vlast time što ne rješava pitanje bespravne gradnje kupuje glasačko tijelo.

SDP smatra da se o njemu može raspravljati tek pošto se utvrdi koliko ima tačno tih objekta. Zajednica opština traži hitno usvajanje kako bi opštinske vlasti obezbijedile nove prihode u bužetu i popravile postojeću ekonomsku situaciju.

Predlog zakona o morskom dobru u skupštinskim fiokama je od kraja 2013- te godine, a sporno je pitanje svojinskih prava u zoni morskog dobra. Predviđeno je da je vlasnik nepokretnosti u zoni morskog dobra, koji odluči da istu proda, dužan da je prethodno ponudi Vladi, pa ako je ona ne prihvati može je prodati drugom licu.

Jedno od spornih rješenja za SDP je što Vlada terminom “prilaz” u predlogu zakona definiše da su dobra svima dostupna pod jednakim uslovima, dok u SDP-u smatraju da se taj termin mora zamijeniti terminom “pristup” jer u suprotnom građanima mogu plaže koje se zakupljuju ostati nedostupne.

Vlada skoro tri godine radi za našeg Grka

Od kraja novembra 2012. godine Vlada pokušava da dobije podršku većine u parlamentu da se grčkim partnerima, kompaniji Adriatik propertis, zakupcu Svetog Stefana i Miločera, produži zakup za 12 godina na 42, a za Kraljičinu plažu sa 30 na 90 godina.

Adrijatik Propertisu, iza kojeg stoji Grk sa crnogorskim pasošem Petros Statis, predloženim aneksima bi se dala saglasnost da se cijena zakupa smanji za 30 odsto, da zakupac može u tom kompleksu graditi i prodavati vile, kao i da hoteli ne moraju više biti otvoreni 11 mjeseci godišnje već osam. Te ustupke traži zakupac zbog zaustavljanja gradnje i troškova koje je imao nakon otkrića ostataka crkve na ostrvu Sveti Stefan, prijeteći da će, u protivnom, tužbom protiv države tražiti odštetu od sedam miliona eura.

Ugovorom za zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula kompaniji Oraskom, iza koje stoji Samih Saviris, Vlada želi da izda u zakup atraktivnu lokaciju na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratu, a da morski ekvatorij ostrva zakupi po 90 centi po kvadratu. Investicioni projekat je vrijedan 15 miliona eura. Sporna je cijena zakupa od 48.000 godišnje, odnosno 4.000 eura mjesečno.

Bonus video: