Sindikalci kompanije Vektra Boka: Brkovića niko nije kontrolisao

Miljanić je kazao da će se za pomoć i dalje obraćati nadležnima, jer će „se stečaj u Vektra Boki odraziti negativno i na grad Herceg Novi, ali i na cijelu državu“.
182 pregleda 2 komentar(a)
Vektra Boka, sindikalci, Foto: Slavica Kosić
Vektra Boka, sindikalci, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.06.2015. 14:31h

Iako je u kompaniju Vektra Boka stečaj uveden 12. juna, što znači da je za 118 zaposlenih prestao radni odnos, oni su to saznali iz medija, a rješenja o tome još nijesu dobili.

Ni po slije sastanka sa Jankom Vučinićem predsjednikom Savjeta za privatizaciju, Tijanom Prelević pomoćnicom ministra rada i socijalnog staranja i Milićem Popovićem izvršnim direktorom Vektra Boka, zaposlenima nije jasno šta ih osim prijavljivanja na Biro rada, čeka u narednom periodu.

„Od menadžmentom smo tražili da nam u najskorije vrijeme, pismeno saopšti da li postoji plan reorganizacije firme kroz stečaj, kolike su kreditne obaveze, da li su Bokini objekti hipotekarno opterećeni , da li je Vektra Montenegro preuzela kredite Vektra Boka, ko je kriv za stanje u kompaniji“, kazao je Vojo Miljanić predsjednik sindikalne organizacije Vektra Boka na današnjoj konferenciji za novinare.

Miljanić je podsjetio da menadžment zaposlenima duguje tri plate, čiji je prosjek nešto veći od 250 eura, naknade za prevoz od avgusta 2013. godine, dva regresa i jednu razliku u platama koja im je sudski dodijeljena, a porezi i doprinosi nisu uplaćivani od 2010. godine.

„Prošle godine 17 naših kolega steklo je uslove za penziju, a ove godine još petnaestak će steći taj uslov, ali neće moći da ostvare svoje pravo zbog neuplaćenih doprinosa, pa su danas „ni na nebu ni na zemlji“, kazao je Miljanić.

Iako im je prema zakonu prestao radni odnos, radnici Boke i dalje dolaze na posao jer je u hotelu Plaža danas 50 gostiju, radi restoran Levanger i parking hotela Igalo.

Prema nezvaničnim informacijama koje imaju sindikalci, biće im ponuđeno da nastave da rade za minimalac od 193 eura. Radnici su tom sumom nezadovoljni, ali će ostaviti svakom radniku pojedinačnom da sami odluče da li će prihvatiti takvu ponudu. Ljiljana Banković članica sindikata za stanje u Vektra Boki najviše okrivljuje državu : “Dragana Brkovića ( vlasnika kompanije) niko nije kontrolisao iako smo se žalili mnogim državnim institucijama i upozoravali na njegovo nečinjenje“, konstatovala je Banković.

Miljanić je kazao da će se za pomoć i dalje obraćati nadležnim, jer će „ se stečaj u Vektra Boki odraziti negativno i na grad Herceg Novi, ali i na cijelu državu“.

U petak će razgovarati sa ministarkom rada i socijalnog staranja Zoricom Kovačević koja dolazi u Herceg Novi, a za subotu je zakazan sastanak sa predstavnicima lokalne uprave i predstavnicima svih stranaka koje su zastupljene u lokalnom parlamentu, kako bi zajednički pokušali sagledati način izlaska iz krize.Sindikalci kažu da će radikalizovati buduće postupke ne konkretizujući šta će to značiti.

Stečaj umjesto obećanih 300 miliona eura ulaganja

Kompanija Vektra Montenegro koja je krajem decembra 2007. godine preuzele HTP BOKA , obećala je da će u izgradnju četiri hotela , koje je prema ugovoru bila dužna da završi za tri godine, uložiti 360 miliona eura , ili šest puta više od ugovorenih obaveza.

Do 2010. godine trebalo je biti biti izgradjeno ukupno 200.000 matara kvadratnih hotelskih objekata. U kompaniji je tada bilo zaposleno 230 radnika sa prosječnom platom od 215 eura. Bilo je obećano da će nakon nizgradnje hotela biti zaposleno još oko 1.200 radnika.

Bonus video: