Predstavnici "Radoja Dakića" pozvali državne organe da prisustvuju ročištu

Javna rasprava u Osnovnom sudu biće održana u četvrtak, u 13 sati
79 pregleda 3 komentar(a)
Dakićevci, Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Dakićevci, Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.06.2015. 12:42h

Predstavnici manjinskih akcionara i Koordinacionog odbora povjerilaca "Radoja Dakića", pozvali su državne organe da prisustvuju sudskom ročištu i upoznaju se sa radom sudije, Danila Jegdića, 16 advokata i osam sudskih vještaka.

Oni su se obratili pismom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću, predsjediku Vrhovnog suda, Vesni Medenici, predsjedniku Sudskog savjeta, Mladenu Vukčeviću, ministru pravde, Zoranu Pažinu i zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Šućku Bakoviću, kao ključnim institucijama i državnim organima koji se, kako su kazali, koriste pravom i pravdom kao polaznim tačkama u svom radu.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević, rekao je da su u pismu naveli da je više puta ukazivano na okolnosti koje u sumnju dovode objektivnost, savjesnost i nepristrasnost Jegdića, pri obavljanju sudijske funkcije.

„Više puta do sada podnesene su predstavke, pritužbe i zahtjevi za izuzeće Jegdića i ukazivano na okolnosti koje dovode u sumnju objektivnost, savjesnost i nepristrasnost u obavljanju sudijske fukcije“, kazao je Vukčević.

Javna rasprava u Osnovnom sudu biće održana u četvrtak, u 13 sati.

„Budući da se radi o pitanjima od nesumnjivog javnog značaja i primjeni agendi za Poglavlja 23 i 24 molimo vas, ako ste u mogućnosti da prisustvujete navedenom ročištu i direktno se uvjerite u ono što smo vam do sada pismeno i usmeno predočavali“, dodaje se u pismu.

Predstavnici manjinskih akcionara i Koordinacionog odbora povjerilaca bivših radnika "Radoja Dakića", vjeruju da bi se prisustvom navedenih državnih organa ostvario direktan uvid u rad postupajućeg sudije, 16 advokata i osam sudskih vještaka, koji će biti učesnici i stranke u postupku, što bi koristilo u realizaciji reforme pravosuđa.

Bivši radnici "Radoja Dakića", njih oko 1,8 hiljada, čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona.

U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše fabrike za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i "Čelebić". Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Bonus video: