Uehara: Vlada Crne Gore posvećena razvoju informacionog društva

Memorandum i Okvirni sporazum o isporuci Microsoft licenci potpisan je za period od tri godine i time je, prema riječima vicepremijera Vujice Lazovića, nastavljena značajna saradnja sa američkim gigantom u oblasti informacionih tehnologija (IT) koja je počela 2005. godine potpisivanjem prvog ugovora
0 komentar(a)
Margeret Ujehara, Foto: Zoran Đurić
Margeret Ujehara, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.06.2015. 17:33h

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju sa kompanijom Microsoft i Okvirnog sporazuma o isporuci Microsoft licenci za državne organe, crnogorska Vlada, kako je ocijenjeno, ostaje posvećena razvoju informacionog društva i suzbijanju nivoa piraterije.

Memorandum i Okvirni sporazum o isporuci Microsoft licenci potpisan je za period od tri godine i time je, prema riječima vicepremijera Vujice Lazovića, nastavljena značajna saradnja sa američkim gigantom u oblasti informacionih tehnologija (IT) koja je počela 2005. godine potpisivanjem prvog ugovora.

"Za nas u Vladi je veoma značajna saradnja sa ovom moćnom američkom kompanijom. Očekujem da ćemo pokazati preduzimljivost i inicijativu i iskoristiti Memorandumom definisane oblasti za saradnju, kako bi imali i transparentniju i bolju upravu, visok stepen informacione bezbjednosti, bolje i inovativnije fakultete i škole, bolja i inovativnija rješenja u sektoru zdravstva i kroz prepoznavanje nelegalnog softvera smanjiti nivo piraterije u Crnoj Gori", rekao je Lazović nakon potpisivanja Memoranduma i Sporazuma sa Microsoftom.

Regionalni direktor Microsofta, Željko Vujinović, kazao je da potpisivanjem Memoranduma i Sporazuma, Vlada Crne Gore priznaje i prepoznaje koliko su savremeni IT sistemi bitni za funkcionisanje države i razvoj privrede i društva u cjelini.

"Ovim Sporazumom crnogorska Vlada je definisala i ostala dosljedna zaštiti prava intelektualne svojine i korišćenja legalnog softvera. Želim da nakon tri godine, koliko traje sporazum vidim rezultate koji bi mogli da budu prezentovani širom svijeta", poručio je Vujinović.

Ambasador SAD u Podgorici, Margaret En Ujehara, ocijenila je da je strateško partnerstvo Vlade i Microsofta, započeto prije deset godina, izdržalo test vremena.

"Sporazum pokazuje da je crnogorska Vlada posvećena razvoju informacionog društva, u vrijeme kada nam je svima potrebno da budemo svjesni rizika koji postoji u sajber prostoru", rekla je Uyehara.

Ona je dodala da Ambasada ostaje posvećena izgradnji čvrstih veza i jačanju ekonomskog partnerstva između Crne Gore i SAD.

Bonus video: