Radnicima Vektra Boke uprava duguje tri zarade i doprinose za pet godina

Brković većinski paket akcija od države kupio 2007. i najavio investicije od 200 miliona od kojih nije bilo ništa
7 komentar(a)
hotel Plaža, Foto: Slavica Kosić
hotel Plaža, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.06.2015. 18:32h

Poredsjednik sindikata Vektra Boke Vojo Miljanić kaže da je zaposlene iznenadilo uvođenje stečaja u tu kompaniju. Uprava im duguje tri zarade i doprinose za pet godina.

"Tek kada se upoznam sa svim činjenicama imaću stav o tome. Do tada sve bi bilo samo nagađanje”, kazao je Miljanić “Vijestima”.

Privredni sud je u petak zbog duga od oko četiri miliona eura, koju ta firma ima prema Crnogorskoj komercijalnoj banci, uveo stečaj u kompaniju biznismena Dragana Brkovića.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić pozvao je povjerioce da u roku od 30 dana od uvođenja stečaja prijave obezbijeđena i neobezbijeđena potraživanja. On je za stečajnog upravnika imenovao Sretena Mrvaljevića.

Prvi sastanak povjerilaca zakazan je za 16. jul, dok će ispitno ročište biti održano 23. jula. Zaposleni su nedavno primili februarsku platu. Poslodavac im od avgusta 2010. godine ne uplaćuje doprinose, pa radnici koji su stekli sve uslove za penziju ne mogu da ostvare to pravo.

Nemaju ni zdravstveno osiguranje, što je zabrinjavajuće jer je riječ o starijim ljudima. Miljanić ističe da će se u utorak sastati sa ministarkom rada i socijalnog staranja Zoricom Kovačević.

Susret je zakazan prije uvođenja stečaja i sindikalci su namjeravali da od ministarke traže pomoć u rješavanju problema radnog staža za vrijeme dok im nisu uplaćivani porezi i doprinosi.

Vektra je 2007. kupila od države i njenih fondova paket od 60 odsto akcija tadašnjeg HTP Boka za 22 miliona eura, a najavljene su investicije od 200 miliona eura.

Bokini objekti hotel Plaža, restoran Levanger u Igalu, Autobuska stanica i parking bivšeg (razrušenog) hotela Igalo rade i donose prihod. Restoran na Žanjicama je izdat pod zakup.

Bivši Gradski restoran na ekskluzivnoj lokaciji u centru grada je zatvoren već nekoliko godina, zbog spora sa bivšim vlasnicima, koji su u postupku restitucije uspjeli da povrate dio tog restorana i ljetnu baštu.

Na posljednjem ročištu, predstavnici Crnogorske komercijalne banke odbili su ponudu Vektra Boka da im se ustupe kolaterali i na taj način izmiri dug. Kompanija je već uspijevala da dug “prebije” imovinom.

Tako je na ime duga za vodu hercegnovskom preduzeću Vodovod i kanalizacija ustupljen objekat Belavista - bivši hotel Amerika, koji je prvobitno bio procijenjen na 500 hiljada eura, a na drugoj licijaticiji za 250 hiljada eura. Na taj način je isplaćen samo dio duga za vodu.

Gojković i Mustur: Problemi u sjenci sukoba Izbor-DPS-tajkuni

Nezavisni odbornici u SO Herceg Novi Obrad Gojković i Mirko Mustur početkom iduće sedmice iniciraće konsultacije sa odborničkim klubovima u lokalnom parlamentu na kojima bi se razmotrilo sazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine povodom uvođenja stečaja u kompaniju Vektra Boka.

“Stečaj ne otvara samo finansijsku problematiku, već i budući status zaposlenih, kao i ukupni uticaj na turizam i privredu Herceg Novog. S obzirom da ne funkcionišu organi lokalne samouprave, a ovaj i mnogi drugi nagomilani problemi u posljednjem periodu se moraju rješavati u kratkom vremenskom roku, jedini način da se ovi problemi pokušaju institucionalno riješiti i uključiti javnost je kroz gradsku Skupštinu i sazivanjem vanrednih Skupština za svaki problem pojedinačno”, navodi se u saopštenju dva odbornika.

Oni tvrde da ukoliko se ovo ne uspije realizovati, ključni problemi grada ostaće u sjenci privatnih sukoba Izbora, DPS i raznih tajkunskih lobija i sakriveni od javnosti dok to ne bude kasno.

"Štete koje je Opština imala u dosadašnjoj privatizaciji HTP Boke mogu se djelimično kompenzovati ukoliko Opština stvori aktivnu poziciju u procesu stečaja da integralno brani svoje interese“, smatraju Gojković i Mustur.

Bonus video: