Za gradnju autoputa Bar-Boljare stiglo 267 mašina iz Kine

Iz kineske kompanije CRBC, izvođača radova na izgradnji autoputa, su naveli da je sada u toku izgradnja kampova za smještaj radnika, kao i da se privode kraju aktivnosti na kompletiranju prve faze zapošljavanja domaće radne snage
197 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2015. 16:14h

U barsku luku je uplovio brod "Morning čant" korejske kompanije "Eucor" koji je u Crnu Goru dopremio prvi kontingent teških građevinskih mašina i prateće mehanizacije za potrebe gradnje autoputa Bar-Boljare.

Teret je krcan u najvećim kineskim lukama Šangaj i Ćingdao i Tianđin za potrebe kompanije CRBC Crna Gora.

Kako se očekuje, iskrcaj mašina na gatovima AD KTGT biće okončan do popodnevnih sati u utorak.

Iz Kine je u Crnu Goru, kako je saopšteno iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja, dopremljeno 267 mašina ukupne vrijednosti 20,4 miliona dolara, koje će se najvećim dijelom koristiti u ovoj fazi radova na izgradnji autoputa.

"U sklopu prve isporuke iz tri kineske luke Šangaj, Ćindao i Tianđin stigle su sljedeće mašine i mehanizacija: utovarivači koji se koriste za zemljane radove, aksijalni ventilatori za provjetravanje pri izgradnji tunela, zatim agregati za struju, kompresori za vazduh, pumpe za beton, bageri i vibro valjci za sabijanje tla. U narednom periodu očekuju se još dvije isporuke, u sklopu kojih će iz Kine u Crnu Goru stići još 51 mašina, čime će biti kompletirana i spremna sva potrebna mehanizacija za početak radova na izgradnji autoputa", navodi se u saopštenju.

Iz kineske kompanije CRBC, izvođača radova na izgradnji autoputa, su naveli da je sada u toku izgradnja kampova za smještaj radnika, kao i da se privode kraju aktivnosti na kompletiranju prve faze zapošljavanja domaće radne snage.

"Prošle sedmice imali smo redovni sastanak sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Ivanom Brajovićem, u cilju izvještavanja o trenutnim aktivnostima na realizaciji projekta. Ministar je izrazio nadu u intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta, kako bi konkretni radovi na izgradnji prvih dijelova autoputa počeli što prije, ističući da će investitor i dalje pružati maksimalnu podršku izvođaču u okvirima svojih nadležnosti, a u skladu sa ugovorom i relevantnim propisima", saopštio je novoimenovani direktor kompanije CRBC, Gao Liang.

On je poručio da je za CRBC izgradnja autoputa Bar-Boljare veliki izazov, ali i da su u potpunosti spremni za završetak pripremnih radova i prelazak u narednu fazu gradnje.

Brajović je povodom dolaska prvog većeg kontingenta građevinske opreme u Luku Bar potrebnog za realizaciju autoputa Bar - Boljare, izrazio nadu da će ovaj projekat biti primjer saradnje na realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

Brajović je, kako je saopšteno iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja, posebno istakao značaj angažovanja domaćih podizvođača, što će biti snažan impuls daljem privrednom rastu i razvoju Crne Gore, i ukazao da će posebna pažnja biti posvećena kvalitetu izvedenih radova i poštovanju domaćih i međunarodnih standarda i pravila struke.

Galerija

Bonus video: