Rajković: Postoji radna snaga za sezonske poslove

On je saopštio da je preko 90 odsto potreba radne snage za sezonske poslove prvog ili drugog nivoa kvalifikacija, odnosno da su to jednostavni poslovi koji ne zahtijevaju posebna znanja
93 pregleda 1 komentar(a)
sezonski poslovi, Foto: Screenshot (YouTube)
sezonski poslovi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.06.2015. 14:03h

Crna Gora posjeduje radnu snagu koja može da radi na sezonskim poslovima, ocijenio je direktor Centra za stručno obrazovanje (CSO), Duško Rajković.

"Mora se sve planirati, pa i potrebe za sezonskom radnom snagom. Ukoliko se ta potreba iskaže na vrijeme i to uz jasne uslove rada, visinu zarade, dužinu radnog angažovanja, onda će se radna snaga i obezbijediti", rekao je Rajković agenciji Mina-business.

On je saopštio da je preko 90 odsto potreba radne snage za sezonske poslove prvog ili drugog nivoa kvalifikacija, odnosno da su to jednostavni poslovi koji ne zahtijevaju posebna znanja.

“Treba još naglasiti da jedan broj učenika srednjih stručnih škola, posebno u oblasti trurizma ugostiteljstva i usluga, obavlja praksu ili radi upravo kod turističkih poslenika, što i potvrđuje činjnicu da se na sezonskim poslovima može i treba zapošljavati domaća radna snaga”, objasnio je Rajković.

Prema njegovim riječima, fakultetska diploma je samo jedan od uslova za posao.

"Mladi, a mogu slobodno reći i njihovi roditelji, svoje želje i ambicije pokušavaju da zadovolje tom diplomom, ne pitajući se šta poslije toga. Greške u odabiru profesije se prave nakon završetka osnovne škole, kada svi žele da biraju škole koje obrazuju kadar za administrativne poslove i rad u državnim institucijama", kazao je Rajković.

Ministarstvo prosvjete, CSO i stručne škole, kako je podsjetio, ulažu napor da promovišu deficitarna zanimanja ili ona koja nude radno mjesto nakon završetka obrazovanja.

"Suočeni sa ovim problemom za deficitarna zanimanja su opredijeljena sredstva za stipendiranje učenika na tim smjerovima, urađeni su i programi obrazovanja za prekvalifikaciju nezaposlenih, obavljeno je licenciranje organizatora obrazovanja odraslih koji ispunjavaju uslove za realizaciju tih programa. Očigledno je da postoji napredak", smatra Rajković.

On je dodao da crnogorske zakonske norme dozvoljavaju i dokazivanje vještina, znanja i kompetencija putem ispita koje realizuje Ispitni centar.

"To je prilika da pozovemo poslodavce da se uključe u napore obrazovnih institucija i da zajedno kreiramo i obezbjeđujemo kadar za potrebe tržište rada", naveo je Rajković.

Na pitanje koliko je u Crnoj Gori razvijeno preduzetničko učenje, on je odgovorio da su razvoj i promocija preduzetničkog učenja kao ključne kompetencije u srednjim stručnim školama počeli 2002. godine.

"Sadržaj aktivnosti prati savremene trendove u oblasti preduzetničkog učenja u skladu sa evropskim i crnogorskim dokumentima", rekao je Rajković.

CSO je u prethodnom periodu, u novim, reformisanim obrazovnim programima uveo predmet Preduzetništvo u sva područja rada kao obavezni ili kao izborni stručno-teorijski predmet i inovativni oblik nastave Preduzeće za vježbu u području Ekonomija.

"Kroz te nastavne predmete učenici imaju priliku da razvijaju preduzetnički duh i preduzetnički način razmišljanja kao i da stiču znanja i vještine o razvijanju i pokretanju sopstvenog biznisa", objasnio je Rajković.

Pored tih načina razvoja preduzetničkog učenja koji se realizuju kroz redovnu nastavu, CSO je, kako je kazao, razvio modele za unaprijeđenje preduzetničkog učenja i kroz vannastavne aktivnosti.

Rajković je naveo da je razvijen koncept Preduzetnički centri u srednjim stručnim školama, koji se realizuje u tri srednje stručne škole na sjeveru Crne Gore i to u Mojkovcu, Bijelom Polju i Beranama, čiji je cilj unaprijeđenje preduzetničkog učenja u formalnom i neformalnom obrazovanju.

"Takođe, razvijen je koncept Preduzetnički klubovi u srednjim školama, čiji je cilj da učenici pod mentorstvom nastavnika stvaraju nove proizvode i usluge koje nude i prodaju na tržištu", dodao je Rajković.

On je saopštio da je CSO do sada organizovao tri nacionalna sajma preduzeća za vježbu, dva međunarodna, kao i učešće na preko 20 međunarodnih sajmova.

"Organizovano je regionalno takmičenje za najbolji biznis plan za učenike sa sjevera Crne Gore i prvo nacionalno takmičenje za najbolji biznis plan za učenike svih srednjih stručnih škola u Crnoj Gori i studente Ekonomskog fakulteta sa kojim CSO sarađuje o blasti preduzetništva", kazao je Rajković.

On je rekao da je realizovana obuka svih nastavnika koji izvode nastavu iz predmeta Preduzetnišzvo i Preduzeće za vježbu, kao i za nastavnike koji vode preduzetničke centre i preduzetničke klubove.

"Urađeni su priručnici za oba predmeta i za nastavnike i za učenike i podijeljeno je oko deset hiljada svim školama u Crnoj Gori", precizirao je Rajković.

Na taj način CSO je, kako je dodao, na razne načine razvio u potpunosti preduzetničko učenje u srednjem stručnom obrazovanju.

"Na osnovu informacija i mišljenja relevantnih međunarodnih institucija Crna Gora je primjer kako za region tako i za neke zemlje Evropske unije (EU)", zaključio je Rajković.

Bonus video: