SNP: Nova zakonska rješenja nijesu riješila probleme

Kao alternativa, dodaje se, kako za davaoce smještaja – fizička lica koja pružaju usluge smještaja, tako i obaveznike plaćanja turističke takse i fizička lica koja nijesu registrovana za pružanje usluga smještaja za osobe koje borave u njihovim objektima, prijavu boravka mogu izvršiti u Turističkim organizacijama
1 komentar(a)
SNP logo, Foto: Printscreen
SNP logo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 13.06.2015. 14:50h

Prijava boravka i naplata boravišne takse, i novim zakonskim rješenjima, građanima i turistima nijesu donijeli rješenje za dugogodišnje probleme, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

„Prijavu boravka je predviđeno da davaoci smještaja vrše elektonskim putem što je dobro zamišljeno, međutim, u praksi se javlja problem posebno za davaoce smještaja – fizička lica, jer da bi pristupili sistemu moraju kupiti odgovarajući sertifikat koji iziskuje nemala finansijska sredstva“, saopšteno je iz SNP-a.

Kako se navodi, Vlada je, kao predlagač, imala mnogo efikasniji i jednostavniji način u predlozima prilikom izrade zakona vezano za ovu problematiku koje nije prihvatila, a imala su za cilj, dodaje se, da omoguće besplatan pristup sajtu svim građanima Crne Gore, koji imaju prebivalište odnosno nekretninu u Crnoj Gori i izvrše prijavu boravka.

Kao alternativa, dodaje se, kako za davaoce smještaja – fizička lica koja pružaju usluge smještaja, tako i obaveznike plaćanja turističke takse i fizička lica koja nijesu registrovana za pružanje usluga smještaja za osobe koje borave u njihovim objektima, prijavu boravka mogu izvršiti u Turističkim organizacijama.

„Interesantno je da Turističke organizacije, posebno u primorskim gradovima propisuju svaka svoja pravila, mimo onoga što je propisano zakonima i tu nastaju problemi, bolje reći – otimanje novca građanima“, kazali su iz SNP-a.

Kako navode iz te partije, građanin mora da sa brdom dokumenata dođe u Turističku organizaciju ili njen biro, tamo čeka po nekoliko sati, plati prijavu boravka što nije niti jednim zakonom propisano i nema sličnog primjera u nijednoj državi na svijetu.

„Međutim, ni to nije dovoljno već moraju prvo da uplate boravišnu taksu u Turističkom birou ili putem uplatnice u poštama ili bankama da bi zaposleni u birou obavili nakon dokaza o uplati prijavu boravka, opet u zakonima ni slova za ovakvo postupanje, već sasvim drugačije davalac smještaja – fizičko lice koje pruža uslugu smještaja plaća boravišnu taksu svakih 15 dana“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, fizičko lice koje je obaveznik plaćanja turističke takse nije u obavezi da plaća boravišnu taksu za osobe koje borave u njegovom objektu, takođe i fizičko lice koje je domicil, a nije registrovan za pružanje usluga smještaja nije u obavezi da plaća boravišnu taksu za osobe koje borave u njegovom objektu bez obzira u kom su srodstvu.

„Pored ovih kategorija u Turističkim organizacijama se prijavljuju i naplaćuje boravišna taksa i radnicima koji rade u raznim „firmama“ kao turistima“, rekli su iz SNP-a.

Iz te partije je navedeno da je jasno je da Turističke organizacije u primorskim gradovima već godimana rade po svojim pravilima protivno zakonima, „skoro sve sem do prije par dana u Herceg Novom, a od početka juna ove godine i taj grad se pridružio ovoj raboti“.

„Nadležni državni organi sve to tolerišu, jer očigledno je postalo pravilo uzmi što više novca od građana, pa nije bitno da li je po zakonu“, poručeno je iz SNP-a.

Bonus video: